Mainos

Euroopalta oma luotain Marsiin

Euroopan avaruusjärjestö ESA laukaisee kesäkuun alkupäivinä oman luotaimensa Marsiin.

Tavoitteena on kartoittaa planeetan koko pinta ja sen alapuolinen koostumus.

Eurooppalainen Mars-luotain ammutaan Venäjän Baikonurista kohti Punaista Planeettaa. Elokuussa Mars ohittaa Maan lähempää kuin kertaakaan 17 vuoteen. Mars Express laukaistaan siis juuri ennen tätä ajankohtaa, toinen päivä kesäkuuta. Luotain on siten matkalla lähiohituksen aikana ja saapuu Marsiin joulukuussa 2003 lennettyään mahdollisimman lyhyen radan.

Mukana on Beagle 2 -luotain, jonka on määrä laskeutua Marsin pinnalle ensi vuoden alkupuolella. Yhdistelmällä on edessään hyinen matka, jonka päätavoitteena on tuottaa koko planeetan kattava kartta. Se kertoo mitä pinnan alla on ja missä päin planeettaa.

Mars Express pystyy viipaloimaan pintaa jopa kilometrien syvyydeltä. Jo aiempien luotainhavaintojen perusteella vesijäätä tiedetään olevan laajalla alueella varsinkin etelänavan ympärillä. Vettä saattaa olla jopa juoksevassa muodossa syvällä kerrostumissa.

Veden löytyminen puolestaan helpottaisi huomattavasti tulevaisuudessa pystytettävän siirtokunnan rakentamista Marsiin. Samalla etsitään merkkejä elämästä.

Beagle 2 kantaa mukanaan laitetta, joka kykenee tunkeutuman metrin syvyyteen ikuiseen routaan. Se pystyy myös analysoimaan ja viljelemään mahdollisia mikrobeja. Tiedetäänhän maapallolla olevan runsaasti eliöitä jotka selviävät Marsin hapettomissa ja jäätävissä olosuhteissa.

Mars Expressin kaikkiaan seitsemän erilaista havaintolaitetta mittaavat pinnan alapuolisen maailman lisäksi Marsin ilmakehää, tavoitteena on mm. selvittää, miksi kaasut ovat karanneet avaruuteen. Olivathan Maa ja Mars aikanaan lähes veljesplaneetoita.

Punainen planeettaa saa siis pian terveiset Euroopasta, enää emme kuitenkaan etsi vihreitä miehiä tai rakennettuja kanavia. Varmaa on että Express ei jää ESA:n viimeiseksi Mars-luotaimeksi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 28.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.