Mainos

Euron vahvistuminen uhkaa venäläisten matkailua Suomeen

Euron vahvistuminen dollariin uhkaa vähentää venäläisten Euroopan matkailua ja sen mukana myös Suomessa käyntejä.

Moskovassa matkatoimistot nostivat välittömästi hintoja. Kaiken kaikkiaan dollarin kurssimuutukset heijastuvat nopeasti Venäjän talouteen, koska siellä kansalaiset pitävät heikon ruplan vuoksi sääntönsä dollareissa.

Moskovan valuutanvaihtopisteiden tarjoamat kurssit hieman vaihtelevat mutta yksi on sama, euro on dollaria vahvempi.

Euron nousu heijastui nopeimmin matkatoimistojen hinnastoihin. Euroopan matkojen hinnat nousivat välittömästi 5 prosenttia. Lisäkorotuksia on vielä tulossa.

Yli 10 000 venäläisturistia vuosittain Skandinaviaan tuova matkatoimisto pelkää että kysyntä vähenee.

- Uskon että 10-20 prosenttia pienen budjetin turisteista luopuu matkasuunnitelmistaan. Matkakohteet, joissa hinnoittelu perustuu dollareihin - kuten Turkki ja Egypti - tulevan entistä houkuttelevimmiksi, sanoo DSBW-toursin johtaja Viktoria Zhenthsevskaja.

Yli puolet venäläisten säästöistä ovat dollareina sukanvarressa. Nyt on herännyt kysymys, pitäisikö ottaa toinen sukka euroja varten vain muuttaa dollarit euroiksi. Keskikokoisen pankin valuutan myynnissä kerrotaan että euroja ostetaan nyt 2 tai 3 kertaa enemmän kuin dollareita.

- Ennen ihmiset ostivat enemmän dollareita. Nyt väestö pyrkii dollareillaan ostamaan euroja, kertoo Dialog Optim-pankin kassavirkailija Tatjana Otshenkova.

Pankin johto rauhoittelee ja vakuuttaa että dollarin mahti Venäjän taloudessa ei vielä horju.

- Eurojen osto on sesonkiluontoista. Venäläiset eivät ole alkaneet muuttaa säästöjään dollareista euroiksi. Siltä tilanne ainakin vaikuttaa, sanoo Dialog Optim-pankin toimitusjohtaja Sergei Garber.

Euron vahvistuminen kiihdyttää Venäjän inflaatiota. Euroopasta tuodut tavarat kun kallistuvat. Ulkomaan velka myös kasvaa. Hallitus tosin vakuuttaa että se ei lipsu velan takaisinmaksuohjelmasta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 20.07.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.