Mainos

Euron käyttöönottopäiväksi varmistumassa 1.1.2002

Euron eli Emun kolmanteen vaiheeseen osallistuvien maiden yhteisen valuutan käyttöönottopäiväksi on varmistumassa 1.1.2002. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö sanoi tänään Brysselissä Ecofin-kokouksen jälkeen, että mm. vähittäiskaupan toiveet toisesta ajankohdasta on haudattu.

Muodollinen päätös euron käyttöönotosta voidaan tehdä vasta toukokuussa, kun yhteisvaluuttaan ensimmäisessä vaiheessa siirtyvät maat on valittu. Eurokolikoihin tulee klaavapuolelle samanlaiset kuvat kaikissa maissa. Kruunapuolelle lyödään joka maassa omat tunnukset. Niinistön mukaan Suomen kansallisten tunnusten valmistelu on jo pitkällä, ja kolikot julkistetaan lähiviikkoina eli vielä ennen joulua.

Valtiovarainministerit eivät päässeet ratkaisuun euroalueen maiden talouspoliittisesta koordinaatiosta. Ulkopuolelle ensimmäisessä vaiheessa tällä tietoa jäävät Ruotsi, Tanska, Britannia ja Kreikka vastustavat sitä, että 11 yhtenäisvaluuttaan pyrkivää maata tekisivät erillistä yhteistyötä.

Suomi on kannattanut euro-x:ksi ristittyä yhteistyötä, koska muuten Saksan ja Ranskan pelätään tekevän joka tapauksessa yhteistyötä muiden ohitse.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.