Mainos

Euron kannattajat kirivät Ruotsissa

Yhteisvaluutta euron vastustajia on Ruotsissa edelleen selvästi enemmän kuin kannattajia, mutta ero kapenee, Expressen-lehden ja TV4:n tuore kysely osoittaa. Sen mukaan euron käyttöönottoa kannattaa nyt 36 prosenttia ja vastustaa 44 prosenttia ruotsalaisista.

Edelliseen kyselyyn verrattuna kannattajien osuus oli kasvanut neljä ja vastustajien osuus vastaavasti kutistunut neljä prosenttiyksikköä. Kantaansa päättämättömien vastaajien osuus oli ennallaan 20 prosentissa. Expressenin ja TV4:n mielipidetiedustelu tehtiin 25.-28. elokuuta ja siihen vastasi 1019 ruotsalaista.

Ruotsalaistutkija pitää kyllä-voittoa mahdollisena

Kyllä-puolella on vielä toivoa Ruotsin Emu-kansanäänestyksessä, vaikka vastustajien etumatka ei olekaan supistunut toivotulla tavalla äänestyspäivän lähestyessä, arvioi politiikan tutkimuksen professori Sören Holmberg Göteborgin yliopistosta. Kansanäänestyksiin erikoistuneen Holmbergin mukaan viime viikkojen suurilla tv-keskusteluilla voi olla suurikin vaikutus äänestyksen lopputulokseen.

-Tutkimusten mukaan televisio-ohjelmat olivat ylivoimaisesti tärkein tietolähde ihmisten päättäessä kannastaan EU-jäsenyyteen vuonna 1994, Holmberg sanoo. Hänen mukaansa 48 prosenttia äänestäjistä piti tv-ohjelmia erittäin tai melko tärkeänä vaikuttajana omassa EU-päätöksenteossaan. Kyllä-puolelle antaa Holmbergin mukaan toivoa myös se, että euron kannattajat ovat kyselyjen mukaan astetta vakaumuksellisempia kuin yhteisvaluutan vastustajat. Euron kannattajista 88 prosenttia kertoo äänestävänsä täysin varmasti vajaan kahden viikon päästä järjestettävässä äänestyksessä, kun taas vastustajista vain 80 prosenttia sanoo olevansa täysin varmoja äänestämisestään.

-Mitä alhaisemmaksi äänestysprosentti jää, sitä enemmän se hyödyttää euron kannattajia, Holmberg kiteyttää.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.