Mainos

Euron edustuksessa ei edistytty

Kysymys euroalueen ulkoisesta edustautumisesta jäi auki Dresdenin epävirallisessa Ecofin-kokouksessa. Valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) ehdotus, että EU tekisi muille G7-maille uuden tarjouksen, ei heti herättänyt vastakaikua.

Useimmat asiaa kommentoineet edustajat katsoivat, että unionin on pidettävä kiinni aiemmasta päätöksestään, joka tehtiin viime joulukuussa Wienissä. Tätä mieltä oli muun muassa Ranskan valtiovarainministeri Dominique Strauss-Kahn.

Komissaari Yves-Thibault de Silguy torjui tarmokkaasti ehdotukset, että komission edustuksesta G7-kokouksissa voitaisiin luopua. Hän ei ottanut kantaa Niinistön ajatukseen, että kotiin voisivat jäädä niiden EU-maiden keskuspankkijohtajat, jotka ovat liittyneet euroon. Tämä koskisi siis Saksaa, Ranskaa ja Italiaa.
-En voi ottaa kantaa maiden päätöksiin niiden valtuuskuntien koostumuksesta, de Silguy sanoi.

Kiista EU:n ja Yhdysvaltojen välillä kärjistyy viimeistään syyskuun lopulla, jolloin seuraava G7-valtiovarainministerikokous pidetään. Näin voi toisaalta käydä paljon aikaisemminkin Suomen puheenjohtajakaudella; jos maailman taloudessa syttyy kriisi tai häiriö, voidaan kokous kutsua koolle milloin tahansa.

Yhdysvallat katsoo, että EU:n edustus kokouksissa kasvaa liian suureksi, jos mukana on neljän EU-maan delegaation lisäksi Euroopan keskuspankin, EU:n komission ja euroneuvoston puheenjohtaja. Edelliseen kokoukseen helmikuussa komissaari de Silguy ei saanut kutsua, ja komissio jäi kokonaan pois. Euroneuvoston nykyinen puheenjohtaja Saksa oli mukana G7-maan ominaisuudessaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.