Mainos

Euron alamäki jyrkkenee – "Heikkeneminen jatkunee pitkään"

Euron kurssi heikkeni perjantaina jyrkästi ja laski matalimmalle tasolle yhteentoista vuoteen.

Markkinoilla arveltiin, että kurssilasku jatkuu vielä pitkään. Yksi syy tähän on se, että Euroopan keskuspankki jätti mittavan elvytysohjelmansa takarajan vielä auki. 60 miljardin euron kuukausittaisia velkakirjaostoja saatetaan jatkaa myös syyskuun 2016 jälkeen, jos inflaatio ei siihen mennessä ole kestävästi matkalla vajaan kahden prosentin tavoitteeseen.  

Perjantaina yhdellä eurolla sai iltapäivällä alimmillaan 1,1113 dollaria, illalla kurssi oli elpynyt ja yhdellä eurolla sai 1,1265 dollaria. Vielä torstaina kurssi oli 1,16 dollarin yläpuolella.  

Euron dollarikurssi on ollut jatkuvassa laskussa jo viime keväästä asti. Toukokuussa yhdellä eurolla sai noin 1,40 dollaria, eli sen jälkeen euromaiden yhteisvaluutan arvo on devalvoitunut jo yli 20 prosenttia.   

Suomen talouden kannalta euron heikkeneminen on hyvä uutinen, sillä se kohentaa Suomen vientiyritysten kilpailukykyä. Ennen EKP:n torstaisia toimia euron kurssin aleneminen suhteessa tärkeimpien vientimaiden valuuttoihin oli vielä melko maltillista.  

-Euro todennäköisesti heikkenee vielä pitemmän ajan kuluessa, vaikka viime kuukausien kaltaista nopeaa laskua ei ehkä nähdä, arvioi Bank of Tokyo-Mitsubishin valuuttakaupan johtaja Kazuyuki Takami uutistoimisto Reutersille. Hän piti mahdollisena, että euron dollarikurssi saattaa tänä vuonna hyvinkin painua 1,03-1,05 dollarin vaiheille.

Mahdottomana ei pidetä sitäkään, että euron ja dollarin kurssit saattavat kohta olla pariteetissa eli samalla tasolla.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.