Euroministerit puivat kriisimaiden tilannetta ilman Urpilaista

Euroalueen valtiovarainministerit kokoontuvat Luxemburgiin pohtimaan rahaliiton isoja uudistuksia ja kriisimaiden tilannetta. Jutta Urpilainen (sd.) ei kuitenkaan osallistu kokoukseen, sillä hän perui matkansa viime hetkellä sairastumisen vuoksi.

Ministerit pohtivat muun muassa euromaiden omaa erillistä budjettia, joka on noussut esille EU-presidentti Herman van Rompuyn ehdotuksissa. Muun muassa Saksa ja Ranska suhtautuvat ajatukseen myönteisesti. Vielä ei ole olemassa yhteistä ja tarkkaa käsitystä siitä, mistä eurobudjetin raha kerättäisiin ja mihin kaikkeen sitä voitaisiin käyttää.

Myös euroalueen ulkopuolinen Britannia on jo ilmaissut lämpimän tukensa ajatukselle.

Euroalueen kriisimaista euroministerit tarkastelevat muun muassa Kreikan ja Espanjan tilannetta, mutta uusia isoja päätöksiä ei ole odotettavissa.

Kokouksen yhteydessä vihitään virallisesti käyttöön kriisirahasto EVM.

Ministerikokoukset jatkuvat huomenna koko EU:n kokoonpanolla, ja silloin keskustellaan rahoitusmarkkinaverosta. Suomi ei ainakaan toistaiseksi ole liittymässä veroa valmistelevien maiden joukkoon, sillä hallitus ei päässyt asiasta yksimielisyyteen viime viikon neuvotteluissa.

(MTV3 - STT)

Katso Helena Petäistön raportti Luxemburgista:

Lue myös:

    Uusimmat