Mainos

Euromaiden setelikanta laskenut vauhdikkaasti

Euroalueella liikkeessä olevan setelirahan määrä on vähentynyt vauhdilla jo hyvissä ajoin ennen eurorahan tuloa käyttöön ensi vuoden alussa.

Lähes viidesosa euroon siirtyvissä maissa käytössä olleista seteleistä on tämän vuoden aikana poistunut kierrosta. Liikkeessä olevien setelien määrä laski Euroopan keskuspankin mukaan marraskuun lopulla 300,5 miljardiin euroon. Viime vuoden lopussa euromaiden seteleitä oli kierrossa 371,4 miljardin euron arvosta. Seteleistä 19 prosenttia palasi siten keskuspankkeihin.

Elokuun loppuun mennessä liikkeessä olevien seteleiden määrä oli pienentynyt 33,7 miljardilla eurolla. Syys-marraskuussa liikkeessä olevien seteleiden määrä supistui edelleen 37,5 miljardia euroa.

Euroopan keskuspankin valuuttavaranto oli marraskuun kolmannen selostusviikon päättyessä samalla tasolla kuin viime vuoden lopussa. Keskuspankin koko varannon arvo nousi 371,6 miljardista eurosta 384,1 miljardiin euroon. EKP:n valuuttavaranto oli 255,9 miljardia euroa ja kultavarat 128,2 miljardia euroa. Viime joulukuun lopussa keskuspankin valuuttavaranto oli 254,5 miljardia euroa ja kultavaranto 117,1 miljardia euroa. EKP:n valuuttavaranto on maailman suurin.

Euromaiden seteleistä Saksan markkoja on eniten kierrossa liikkeellelaskumaan ulkopuolella. Koko euroalueen ulkopuolella kiertävästä setelimäärästä ei ole käytettävissä tarkkoja tietoja.

Dollari käytetyin varantovaluutta

Yhdysvalloissa liikkeessä olevan setelistön määrä on Federal Reserven kuukausibulletiinin mukaan noin 600 miljardia dollaria. Käytössä olevista dollariseteleistä huomattavan suuri osa on kierrossa Yhdysvaltain ulkopuolella. Yhdysvalloissa vuonna 1995 kierrossa olleesta 375 miljardin dollarin setelimäärästä 200-250 miljardia dollaria oli FEDin arvion mukaan kierrossa Yhdysvaltain ulkopuolella. Mikäli suhde on edelleen sama, on ulkomailla kierrossa noin 320-400 miljardia dollaria. Yhdysvaltain dollari on muissa maissa käytetyin varantovaluutta.

Yhdysvaltain keskuspankin oma varanto on suhteellisen pieni, joten FEDillä ei ole suuria määriä muiden maiden valuuttoja omassa valuuttavarannossaan. Kultavarat on FEDin taseessa arvostettu 42,22 dollariin troyunssilta, joten varannon markkina-arvo on tuntuvasti suurempi kuin tasearvo. Yhdysvaltain valuuttavarannon tasearvo oli Federal Reserven kuukausibulletiinin mukaan kesällä noin 65 miljardia dollaria. Kultavarannon tasearvo oli 11,0 miljardia dollaria. Varsinaisia varantovaluuttoja varannossa oli vain noin 29 miljardia dollaria.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja