Mainos

Euromaat Kreikka-huippukokoukseen toukokuussa

Kreikan talouskriisi pakottaa euromaiden johtajat ylimääräiseen huippukokoukseen Brysseliin parin viikon päästä.

Uutistoimisto AFP kertoo, että euromaat suunnittelevat järjestävänsä 10. toukokuuta huippukokouksen, jossa päätetään Kreikalle annettavasta 30 miljardin euron laina-avusta. AFP perustaa uutisensa puheenjohtajamaa Espanjalta saatuihin tietoihin.

Suurissa talousvaikeuksissa olevalle Kreikalle on valmisteltu 45 miljardin euron hätäapupakettia, jonka pitäisi olla valmis toukokuun alkupuolella. Euromaiden osuus lainapaketista on noin kaksi kolmasosaa, ja loput tulee Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä.

Tieto poikkeuksellisesta huippukokouksesta tuli julkisuuteen sen jälkeen, kun Kreikan valtiovarainministeri George Papakonstantinou oli patistellut euromaita ripeämpään toimintaan.

Papakonstantinou muistutti, että Kreikan pitää saada jostain lainaksi yhdeksän miljardia euroa ennen toukokuun 19. päivää, jolloin osa maan lainoista erääntyy maksettavaksi.

Papakonstantinoun mukaan Kreikalta rahoitusmarkkinoilla perityt lainakorot ovat nousseet niin huimiksi, että maan täytyy turvautua euromaiden ja IMF:n apuun.

Vastineena euromaiden ja IMF:n edullisemmalle lainakorolle Kreikan täytyy toteuttaa ankaria menoleikkauksia ja veronkorotuksia julkisen talouden tasapainottamiseksi.

Yleislakko tulossa

Kreikan hallituksen tähän mennessä toteuttamat tasapainotustoimet ovat nostaneet maassa mittavan mielenosoitusten ja lakkojen aallon.

Lakkoaalto on saamassa jatkoa ensi viikon keskiviikkona, jolloin maassa järjestetään yleislakko. Sekä yksityisen että julkisen sektorin työntekijät vastustavat vuorokauden lakolla hallituksen talousohjelmaa.

Kreikan kuljetusalan työntekijät ottivat jo varaslähdön jättämällä työpaikkansa. Lakko pysäytti muun muassa Ateenan bussit, raitiovaunut ja metron. Sadat työntekijät marssivat maan parlamenttitalolle vaatien hallitusta "pitämään näppinsä erossa palkoistamme".

Kreikan tärkein ammattiliitto kutsui tiistaina euromaiden ja IMF:n vaatimuksia "uusliberalistiseksi kiristykseksi".

Katso Tapio Nurmisen raportti Münchenistä

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.