Euromaat: Kreikalla kaksi viikkoa aikaa

Euromaiden valtiovarainministerit antoivat maanantaina Kreikan parlamentille kaksi viikkoa aikaa hyväksyä EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston vaatimat säästötoimet.

Euromaiden talousministerit kokoontuvat ensi viikon sunnuntaina Brysseliin sopimaan seuraavan 12 miljardin euron lainaerän toimittamisesta Kreikalle.

Lainaerä on osa viime vuonna sovittua 110 miljardin euron avustuspakettia Kreikalle. Maata uhkaa maksukyvyttömyys, jos se ei saa lainaerää.

"Teemme kaikkemme"

Kreikan uusi valtiovarainministeri Evangelis Venizelos lupasi Luxemburgin ministerikokouksessa tekevänsä kaikkensa, jotta säästötoimet hyväksytään.

Kreikan parlamentin on määrä äänestää säästötoimista ensi viikon tiistaina. Hallituksella on 300 edustajan parlamentissa niukka viiden edustajan enemmistö.

– Kreikan eurooppalaiset kumppanit eivät hylkää sitä. Kreikka tietää mitä sen täytyy tehdä, euroryhmä puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi Luxemburgissa.

Myös Kansainvälinen valuuttarahasto varoitti maanantaina, että Kreikan velkakriisi saattaa uhata koko maailmantaloutta, jos siihen ei löydetä ratkaisua.

EU-johtajat olivat niukkasanaisia arvioissaan siitä, mitä tapahtuu, jos Kreikan parlamentti ei hyväksy säästötoimia.

Juncker kuvaili kielteisen päätöksen seurauksia tiedotustilaisuudessaan sanattomasti lyömällä nyrkillä pöytää.

Suomi vaatii vakuuksia

Valtiovarainministerien kokouksen laajalla asialistalla oli myös euromaiden pysyvästä vakausmekanismista päättäminen.

Nykyisen väliaikaisen vakausrahaston korvaava pysyvä vakausmekanismi astuu voimaan kesällä 2013.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan päätös vastaa Suomen toiveita.

– Sitä ei tullut yhteisvastuurahasto, mikä oli meille äärettömän tärkeää.

Katainen on erityisen tyytyväinen mekanismin niin sanottuihin yhteistoimintalausekkeisiin, jotka takaavat yksityisen sektorin sijoittajien vastuun mahdollisissa tulevissa velkakriiseissä.

Suomi on vaatinut vakuuksia mahdollisille tuleville lainatakauksille. Kataisen mukaan vakuuksia ei mainita vakausmekanismista tehdyssä päätöksessä, mutta Suomen kanta asiassa ei ole muuttunut.

– Se kanta pysyy, jos meiltä rahaa pyydetään, Katainen summasi.

Katso Helena Petäistön juttu (Kymmenen uutiset 20.6.2011)

Lue myös:

    Uusimmat