Eurolla kova kysyntä

Euron käyttöönotto oli uudenvuoden suuri uutistapahtuma Euroopassa. Historiallinen yhteisvaluutan käyttöönotto 12 euromaassa sai laajaa huomiota osakseen niin painetuissa kuin sähköisissä tiedotusvälineissä.

Ennen muuta euro kuitenkin herätti 300 miljoonan yhteisvaluutan käyttäjän mielenkiinnon ja uteliaisuuden. Euro kävi Suomessa ja muualla kaupaksi kuin kuumille kiville.

Uusi raha kiinnosti ihmisiä niin paljon, että kymmenet tai sadattuhannet eurooppalaiset jonottivat uutuuttaan kahisevia euroseteleitä ja kiiltäviä kolikoita uudenvuoden yönä auki olleissa pankeista ja miljoonat eurokansalaiset nostivat uusia rahoja jo yöllä pankkiautomaateista.

Suomi ja Kreikka löivät rumpua siitä, että ne aikaeron vuoksi siirtyivät ensimmäisinä euron käyttöön. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö ehdottikin keskiyöllä puhelimessa kreikkalaiselle kollegalleen, että he voivat seuraavassa ministerikokouksessa antaa muiden euromaiden ministereille neuvoja euron käytössä, "kun me olemme kokeneempia, ainakin tunnin verran".

Euron ensikäyttäjän tittelistä iloitsi myös Intian valtameressä sijaitseva Reunion, Ranskan merentakainen departementti. Entä Ranskan Tyynellämerellä olevat merentakaiset alueet päivämäärärajan lähellä? Utelias lukija selasi turhaan vastausta uutistoimistojen loputtomasta informaatiovirrasta.

Euroja Tokiosta ennen Suomea

Ensimmäisenä euron saivatkin uutistoimistoraporttien perusteella käyttöönsä japanilaiset. Täsmällisesti ilmaistuna euroja alettiin vaihtaa kolmella lentokentällä Japanissa, joten aika harva japanilainen loppujen lopuksi sai Niinistöä enemmän kokemusta eurosta. Uutistoimisto Kyodo kertoi, että euroja alettiin vaihtaa Tokio Naritan ja Kansain lentokentillä tuntia ennen Suomea ja Nagoyan kentällä samaan aikaan kuin Suomessa.

Helmikuun loppuun asti jatkuva euron käyttöönotto on Euroopan mittavin rauhanajan logistinen operaatio ja historian suurin rahanvaihto. Euroopan keskuspankin, euromaiden ja elinkenoelämän vuosia valmistelema seteleiden ja kolikoiden käyttöönoton kerrotaan sujuneen hämmästyttävän hyvin ja ilman suuria ongelmia.

Euron käyttöönottoa juhlistettiin erilaisin seremonioin, juhlallisuuksin ja ilotulituksin kaikissa euromaissa. Poikkeuksen euron vastaanotossa muodosti pieni Luxemburg. Siellä ei euron tuloa huomioitu erityisesti, vaikka yhteisvaluutta helpottaa tuntuvasti elämää maassa, jossa vuosikymmeniä on käytetty kolmea valuuttaa eli Luxemburgin ja Ranskan frangeja sekä Saksan markkoja.

Eurojen kysyntä yllätti Suomen Pankin

Helsingissä tuhannet suomalaiset jättivät uudenvuodenjuhlan väliin jonottaakseen kirpeässä pakkasessa euroja Suomen Pankista, kertoi AFP uutissähkeessään. Uutistoimisto kertoi myös keskuspankin varanneen jonottajia viihdyttämään hanuristin ja laulajia.

Rahahuollosta Suomen Pankissa vastaava Urpo Levo vaikutti sunnuntaina iltapäivällä hieman hämmentyneeltä. Euron suosio ja mielenkiinto oli yllättänyt keskuspankin.

Yöllä Suomen Pankin viidessä konttorissa kävi 3000 ihmistä, jotka ostivat yhteensä 4500 valmiiksi pakattua europussia. Euroja myytiin 110 000 euron arvosta. Pusseissa oli euroja joko 100 markan tai 500 markan arvosta.

Sunnuntaina SP piti konttoreitaan auki kolme tuntia ja jonot olivat yhtä pitkiä kuin nyt yöllä. Euron ostajia oli saman verran, ja joistain konttoreista valmiiksi pakatut europussit loppuivat kesken, jotenSP joutui myymään pakkaamatonta rahaa, totesi Levo.

Levon mukaan pankkiautomaateista nostettiin puolenpäivän aikaan jo enemmän euroja kuin markkoja. Iltapäivällä automaateista noin 60 prosenttia oli vaihdettu markoista euroihin. Kaikista pankkiautomaateista saa vain euroja ensi lauantaihin mennessä.

Euroinnostus korkealla muissakin maissa

Suomi ei uutistoimistoraporttien mukaan ollut mikään poikkeus, vaan euroja jonotettiin muissakin maissa. Uteliaita ja eurosta kiinnostuneita kansalaisia löytyi sankoin joukoin niin Saksasta, Espanjasta kuin muistakin euromaista.

Paavi Johannes Paavali II toivotti puolenpäivän rukouksessaan Roomassa euron tervetulleeksi välineenä "Euroopan täyteen kehitykseen".

Berliinin Brandenburgin portilla miljoona saksalaista juhli uutta vuotta ja euron käyttöönottoa. Bundesbankin pääjohtaja Ernst Welteke vaihtoi puolenyön aikaan symbolisesti ensimmäisen eurosetelin Saksan markkaan valtiovarainministeri Hans Eichelille.

Ranskassa uudenvuoden juhlijat joutuivat välillä pettymään etsiessään euroja jakavia pankkiautomaatteja. Eurokäteistä oli Ranskassa, kuten muissakin maissa, jaettu etukäteen kaupoille ja palveluyrityksille, jotka alkoivat maksaa takaisin euroissa heti rahanvaihdon alettua. Automaattien lisäksi eurojen pikaista käyttöönottoa vauhdittaakin kaupan nopea siirtyminen pelkkiin euroihin.

Italiassakin euro otettiin vastaan innostuksella, vaikka se pyyhkäisi käyttöön tullessaan kerralla historiaan lukemattomia liiramiljonäärejä. Loppujen lopuksi, kuten AFP muisti huomauttaa, jos henkeä kohti laskettu bruttokansantuote on 44,8 miljoonaa liiraa, niin summa on euroina täsmälleen yhtä suuri, vaikka se lukuna onkin 23 137 euroa.

(MTV3-STT-AFP-AP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat