Mainos

Euroehdokkaat salaavat kampanjoidensa rahoittajia

Keskustan Jäätteenmäki ei ilmoituksessaan erittele yli 30 000 vaalibudjettiaan lainkaan. Kokoomuksen Ukko Metsolalla on omaa rahaa kiinni 100 000 euroa.

EU-ehdokkaiden vaalirahoittajat jäävät pimentoon kuten aiemmissakin vaaleissa - kaikesta kohusta ja lainsäädännöstä huolimatta. Asia käy ilmi tutkimalla eurovaaliehdokkaiden ennakkoilmoituksia kampanjansa rahoituksesta www.vaalit.fi - sivustolta.

Esimerkiksi keskustan Anneli Jäätteenmäki joutunee selvittämään ilmoitustaan vielä lisää. Jäätteenmäen avustajan täyttämä ilmoitus kertoo, että kampanjan kulut vaihtelevat 30-40 000 euron välillä, mutta ilmoitukseen ei ole kirjoitettu minkäänlaista selitystä sille, mistä rahat ovat peräisin.

Muut tunnetut keskustan ehdokkaat, kuten kansanedustaja Antti Kaikkonen, ovat täyttäneet ilmoituksen Jäätteenmäkeä huolellisemmin.

Ilmoituksen mukaan Kaikkonen kampanjoi noin 59 000 eurolla. Yksikään tukijoista ei ole antanut kampanjaan yli 3400 euroa, joten rahan alkuperää ei tarvitse eritellä. Kuriositettina voi mainita, että Kaikkosen puolison, SDP:n kansanedustajan Satu Taiveahon vaalimenoiksi on ilmoitettu 45 000 euroa.

3400 euron rajapyykki on lahjoittajilla hyvin tiedossa kautta linjan. Esimerkiksi kokoomuksen meppi Eija-Riitta Korhola kertoo budjetoineensa 60 000 euron kampanjaansa rahaa yrityksiltä 40 000 euroa, mutta koska yksikään lahjoitus ei ylitä 3400 euroa, jäävät lahjoittajat vain ehdokkaan ja hänen kampanjatiiminsä tietoon.

Sama tilanne SDP:n Liisa Jaakonsaarella: hänen liki 60 000 euron budjetistaan yrityksiltä on tullut lähes kolmannes, mutta rahan alkuperää ei tarvitse lain mukaan tarkemmin eritellä.

Tähän mennessä ilmoitetuista kallein kampanja löytyy kokoomuksen Ukko Metsolalta. Hurjassa 127 000 euron vaalibudjetissa on omaa rahaa kiinni 100 000 euroa.

Toimittaja Petri Sarvamaa (kok) kampanjoi 70 000 eurolla. Hänenkin tukieuronsa jäävät kuitenkin tarkempaa erittelyä vaille, koska kaikki lahjoitukset jäävät alle haamurajan.

Vihreiden listalla kampanjoidaan kokoomusta pienemmillä summilla: Tarja Cronbergin kampanja kustantaa noin 12 500 euroa ja Satu Hassin 26 000 euroa. Hassin budjetista omaa rahaa on 20 000 euroa.

Vaalien ristiriitaisin hahmo, perussuomalaisten Timo Soini kampanjoi alle 10 000 eurolla. Alle kymppitonnin jää myös pääministerin ex-vaimon Merja Vanhasen (kesk.) kampanja.

Ennakkoilmoituksen on jättänyt 72 ehdokasta. Ehdokkaita vaaleissa on yhteensä 241.

Ilmoitetut luvut eivät ole kuitenkaan kaikilta osin vertailukelpoisia muun muassa siksi, että ilmoituksia on jätetty eri aikoihin. Joidenkin ehdokkaiden ilmoittamat luvut ovat siten paremmin ajan tasalla kuin toisten.

Vaalirahoituslain mukaan europarlamenttiin valittujen on selvitettävä vaalikampanjansa rahoitus viimeistään kaksi kuukautta vaalituloksen vahvistamisen jälkeen. Laki tarjoaa ehdokkaille mahdollisuuden vapaaehtoiseen selvitykseen myös ennen varsinaista äänestyspäivää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.