Mainos

Euroedustajat tienaavat reilusti

Europarlamentaarikot saavat palkkansa omasta kotimaastaan, valtion kassasta. Edustajalle maksetaan saman verran kuin mitä hän tienaisi, jos työskentelisi kotimaansa parlamentissa. Tästä seuraa, että europarlamentaarikot nauttivat hyvin erilaista palkaa.

Reilusti entinen ansaitsevat italialaiset ja itävaltalaiset. Seuraavat sijat vievät Ranskan ja Saksan edustajat. Neljän viimeisen joukossa ovat Suomen, Portugalin, Espanjan ja Kreikan euro-edustajat.

Palkkaerot eivät ole ainoa kummallisuus europarlamentaarikkojen tuloissa. Palkan lisäksi edustajat saavat nimittäin melkoisen määrän matkakulukorvauksia. Korvausta ei makseta todellisten menojen mukaan vaan kilometrien perusteella.

Niinpä edustajat itse asiassa tienaavat matkustaessaan kotimaan ja Keski-Euroopan väliä. Eniten etua tästä on pitkämatkalaisille, kuten suomalaisille.

Hyötyjiin kuuluvat myös palkkataulukon kärjessä loistavat italialiset. Ja etu on tuntuva, kuten erään suomalaisen euro-edustajan laskelma osoittaa. Vuoden aikana hän sai matkakulukorvauksia yli 400 000 markkaa, mutta lento-ja junalippuihin hupeni vain 150 000 markkaa. Puhtaana käteen jäi siis yli 265 000 markkaa.

Euroedustajille maksetaan myös päivärahaa aina kun he osallituvat parlamentin täysistuntoon tai muuhun kokoukseen. Näistä tuloista edustajat kustantavat yöpymisensä Brysselissä ja Strassbourgissa.
(MTV3/Anne Silvennoinen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.