Mainos

Euroedustajat Soini ja Jäätteenmäki skeptisiä Lipposen suhteen

Euroopan parlamentin jäsenet Anneli Jäätteenmäki ja Timo Soini ovat epäileväisiä entisen pääministerin ja eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen (sd.) mahdollisuuksista EU:n presidentiksi.

MTV:n uutiset tapasi suomalaisia euroedustajia istuntoviikolla Strasbourgissa.

Mepit kommentoivat myös Suomessa vellovaa keskustelua suomalaisten mahdollisuuksista EU:n uusiin huippuvirkoihin. Ennen kaikkea Paavo Lipposen mahdollisuudet Euroopan neuvoston pysyväksi puheenjohtajaksi - EU:n presidentiksi - jakaa mielipiteitä.

Esimerkiksi sosialisti- ja demariryhmän mepit Liisa Jaakonsaari ja Mitro Repo, sekä konsevatiiviryhmän (EPP) Eija-Riitta Korhola pitävät Lipposen mahdollisuuksia huippuvirkaan hyvinä.

Vastaavasti skepikko-osastolle kuuluu parlamentin liberaaliryhmässä (ALDE) istuva Anneli Jäätteenmäki. Jäätteenmäen mielestä liika innokkuus koituu helposti hankkeen tuhoksi.

- Käytännössä on niin, että se joka ensiksi asetetaan ehdolle on se, joka ensiksi alas ammutaan. Ei ole järkevää suomalaisten kannalta, että pistämme oman ehdokkaamme sinne ensimmäiseksi alasammuttavaksi.

Toista kauttaan meppinä vaikuttava Jäätteenmäki kuitenkin tähdentää, että minkään maan hallitus ei ole tehnyt päätöstä yhdestäkään tehtävään ajettavasta nimestä.

Soini ei usko Lipposeen

EU-parlamenttiin äänivyöryllä noussut perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kommentoi nimitysrulettia itselleen ominaiseen, värikkääseen tapaansa.

- En usko että Lipposella on mahdollisuuksia päästä virkaan. Kyseessä on sosialistien virka, minulle olisi ainakin kova yllätys, jos siihen suomalainen valittaisiin.

Soini mukaan Suomi aiemmin vastusti EU:n presidentin viran luomista.

- Nyt Elmar Brok (parlamentin keskusta-oikeiston puheenjohtaja) on vauhdissa.

Parlamentin euroskeptisessä IND-DEM ryhmässä istuva Soini myös katsoo, että Lipposen nykyinen työ Nord Stream-kaasuputkihankkeen lobbarina voi hankaloittaa tietä huippuvirkaan.

Lipposta parempana ehdokkaana Soini pitää presidentti Martti Ahtisaarta.

- Ahtisaarella ei ole menneisyydessään mitään rähmälläolorasitetta idän suuntaan, mitä monella on, Soini täräyttää.

Presidentti Ahtisaari sanoi perjantaina Lieksan Koli-foorumissa, että on valmis harkitsemaan EU-tehtäviä, jos pyyntö tulee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.