Mainos

Euroedustajat siirtyvät lentomatkoilla liikemiesluokkaan

Suurin osa suomalaisista europarlamentaarikoista siirtyy matkustamaan business-luokassa parlamentin palkkauudistuksen jälkeen. Näin arvioivat suomaismepit MTV3:n uutisten tekemässä kyselyssä.

Nykyisin europarlamentaarikot tienaavat kymmeniätuhansia euroja vuodessa lentokoneessa istumisesta. Meppi ostaa halvimman mahdollisen lipun, mutta saa silti business-luokkaa vastaavan matkakorvauksen.

Tähän tulee kuitenkin muutos uuden palkkajärjestelmän myötä. Järjestelmästä on neuvoteltu vuosia, ja nyt ratkaisun uskotaan syntyvän ennen kesälomia.

Palkkauudistuksen jälkeen meppien matkakulut korvataan kuittien eli todellisten kulujen mukaan. Näin halvimpien lippujen käytöstä ei ole enää itselle etua.

- Uskoisin kaikkien siirtyvän käyttämään pelkästään business-luokan lentoja, arvelee vasemmistoliiton europarlamentaarikko Esko Seppänen.

- Kyllä luulen, että näin tehdään. Se on aika paljon kätevämpää, toteaa myös SDP:n europarlamentaarikko Reino Paasilinna.

MTV3:n uutiset kysyi kantaa kaikilta suomalaismepeiltä kirjallisesti. Kaikki muut, paitsi RKP:n Henrik Lax vastasivat kyselyyn.

Suomalaismepeistä yli puolet uskoo, että suurin osa suomalaisedustajista siirtyy businesluokaan. Loput eivät ottaneet kantaa.

Kyselyssä selvitettiin myös, miten kukin aikoo itse toimia jatkossa. Tässä kohdassa vastaukset hajosivat: Eija-Riitta Korhola, Esko Seppänen, Paavo Väyrynen ja Kyösti Virrankoski arvioivat matkustavansa jatkossa pääosin business-luokassa, koska haluavat vaihtokelpoisen lipun.

- Samat matkat tehdään kuin tähänkin asti, mutta business-luokassa, Seppänen sanoo.

Enimmäkseen turistiluokassa taas aikovat pysyä Ville Itälä, Riitta Myller, Lasse Lehtinen ja Piia-Noora Kauppi.

- Käytännössä minä uskon, että suomalaiset kyllä pysyisivät tavallisen turistiluokan matkustajan rinnalla siellä Brysselin koneessa, sanoo kokoomuksen europarlamentaatikko Kauppi.

Loput vastaajista eivät osanneet tai halunneet arvioida, lentävätkö enemmän turisti vai business-luokassa. Tähän joukkoon kuuluva Paasilinnatoteaa kuitenkin haastattelussa siirtyvänsä "businekseen".

- Helpompaahan sitä nyt sitten on liikemiesluokassa. Ollaanhan me melkoisia liikemiehiä kun näin isoja lakeja tehdään myös liikemiehille. Kun on yli 200 matkapäivää vuodessa, nytkin viikonaikana olen kuudessa maassa, että kyllä sitä mielellään siellä lentää, Paasilinna sanoo.

- Käyttäytyminen muuttuu ja tämä on se erotus, joka poistuu meidän tuloistamme ja menee lentoyhtiöille. Köyhiähän ne ovat, Paasilinna jatkaa.

Suomalaismeppien tulot putoavat palkkauudistuksessa

Suomalaisten europarlamentaarikkojen tulot putoavat roimasti uuden palkkajärjestelmän myötä. Tästä huolimatta suomalaismepit kertovat MTV:n kyselyssä olevansa tyytyväisiä tulevaan tulotasoonsa.

Palkkajärjestelmän remontoinnista on neuvoteltu vuosia, ja sovun uskotaan nyt viimein löytyvän ennen kesäkuun loppua.

Suomalaismeppien tulot putoavat, kun matkakorvausten rajusta ylikompensoinnista luovutaan ja kulut maksetaan jatkossa kuittien mukaan.

Suomalaisten saamat matkakorvaukset putoavat näin niin paljon, että luvassa oleva kuukausipalkan tuntuva korotus ei korjaa tilannetta.

- Olen laskenut, että se tarkoittaisi noin 30 prosentin pudotusta, sanoo Kokoomuksen Piia-Noora Kauppi.

- Olen arvioinut, että palkka putoaa noin 5000 - 6000 euroa kuukaudessa puhdasta tuloa, laskee puolestaan Vasemmistoliiton Esko Seppänen.

Toinen palkkauudistuksen lähtökohta on, että jatkossa EU maksaa kaikkille mepeille samaa palkaa. Tähän asti jokainen maa on maksanut omilleen haluamansa summan ja palkkaerot ovat olleet huimia: Latvialainen on tienannut tuhat euroa ja italialainen yli kymmenkertaisen määrän.

Suomalaisten palkat nousevat uudistuksen myötä noin viidestä tuhannesta eurosta noin seitsemään tuhanteen. Kyselyymme vastanneista 13 suomalaismepistä 11 piti palkaa sopivana. Vain Hannu Takkulan mielestä palkka on liian suuri, Kyösti Virrankoski ei ota kantaa.

Jatkossa EU perii mepeiltä edullisen veron. Useimmista muista maista poiketen Suomi aikoo karhuta tämän lisäksi veroa niin, että mepin yhteenlaskettu veroprosentti vastaa suomalaista tasoa. Kyselymme mukaan meppien selvä enemmistö hyväksyy tämän. Satu Hassi, Anneli Jäätteenmäki, Lasse Lehtinen, ja Paavo Väyrynen eivät ota kantaa.

Suomalaismepit haluavat uudituksen voimaan mahdollisimman pian tai viimeistään seuraavan toimikauden alkaessa, koska se koetaan avoimemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi kuin nykyinen. Useimmat asiantuntijat arviovat uuden järjestelmän maksavan veronmaksajille suunnilleen saman verran kuin nykyinenkin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 28.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.