Mainos

Eurobarometri: EU:n konventti jakaa mielipiteitä

Mielipiteet EU:n konventin työstä menevät Suomessa tasan ristiin. EU:n komission teettämän kyselyn mukaan kolmassosa on tyytymätön ja kolmasosa tyytyväinen EU:n perustuslakia luonnostelleen konventin työhön.

Mielipiteet EU:n konventin työstä menevät Suomessa tasan ristiin, kertoo EU:n komission teettämä eurobarometrikysely.

Kesäkuun lopussa tehdyn kyselyn mukaan vain joka kolmas suomalainen vastaaja oli tyytyväinen EU:n perustuslakia luonnostelleen konventin työhön ja joka kolmas tyytymätön. Lopulla kolmasosalla ei ollut konventista mielipidettä lainkaan.

Suomalaiset näyttävät näin keskimääräistä EU-kansalaista kiinnostuneemmilta konventista. Lisäksi suomalaiset olivat jonkin verran keskivertoeurooppalaista paremmin selvillä konventin työstä.

Koko EU:ssa puolet vastaajista jätti kertomatta mielipiteensä konventin työstä. Tyytyväisiä oli muualla suunnilleen saman verran kuin Suomessakin eli vajaa kolmasosa vastaajista. Vastustajaksi ilmoittautui vain joka viides.

Kaksi kolmesta suomalaisesta oli ainakin kuullut konventin työstä, kun koko EU:ssa yli puolet vastaajista oli autuaan tietämättömiä riitaisan konventin puuhista. Vähiten hankkeesta tiedettiin Britanniassa, jossa vain joka neljäs vastaaja oli kuullut koko konventista.

Perustuslaille enemmän tukea

EU:n valtionpäämiehet hyväksyivät konventin perustuslakiesityksen jatkoneuvottelujen pohjaksi juhannuksena pidetyssä Thessalonikin huippukokouksessa. Tuorein eurobarometri tehtiin heti sen jälkeen.

Tämän kyselyn mukaan EU:n perustuslain kannatus Suomessa näyttäisi kasvaneen kevään eurobarometristä. Yli puolet suomalaisista vastaajista ilmoitti kesäkuussa olevansa EU:n perustuslakihankkeen kannalla, kun kolme kuukautta aiemmin vain 44 prosenttia piti perustuslakia tarpeellisena. Tuolloin Suomessa oli koko EU:n eniten perustuslakihankkeen vastustajia (39% vastaajista). Vastustajien määrä oli kesäkuussa laskenut vain hiukan eli 37 prosenttiin.

Britit suhtautuivat nyt suomalaisiakin happamemmin hankkeeseen.

Molemmat eurobarometrit tehtiin EU:n komission tilauksesta. Kevään kyselyyn vastasi yli 16 000 ja kesäkuun kyselyyn yli 15 000 ihmistä eri EU-maissa. Kysymykset EU:n perustuslaista oli kyselyissä muotoiltu hieman eri tavoin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.