Mainos

Euroalueen työttömyysaste nousi niukasti

Kesäkuussa euromaiden työttömyysaste nousi yhdeksään prosenttiin, kun se vielä vuosi sitten oli 8,9 prosenttia. Koko EU:n alueella korkein työttömyysaste oli Puolassa.

Euroalueen työttömyysaste oli kesäkuussa tasan yhdeksän prosenttia, kertoo EU:n tilastotoimisto Eurostat. Työttömyysaste nousi hieman vuoden takaisesta, jolloin se oli 8,9 prosenttia. Viime toukokuuhun verrattuna työttömyysaste pysyi ennallaan. Koko 25 maan EU:n työttömyysaste oli kesäkuussa 9,1 prosentin tasolla. Se oli samansuuruinen viime vuoden kesäkuussa ja viime toukokuussa.

Kaikkiaan euroalueella oli kesäkuussa työttöminä 12,7 miljoonaa henkeä. Koko EU:ssa työttömiä oli kesäkuussa 19,4 miljoonaa. Alhaisimmillaan työttömyys oli kesäkuussa Luxemburgissa ja Itävallassa, joissa työttömiä oli vain 4,2 prosenttia työvoimasta. Niiden ohella matalia, selvästi alle viiden prosentin työttömyyslukuja mitattiin muun muassa Kyproksella ja Irlannissa.

Korkein työttömyysaste mitattiin kesäkuussa Puolassa, jossa työttömänä oli 18,9 prosenttia työvoimasta. Slovakiassa työttömyysaste oli 16,2 prosenttia. Seuraavaksi korkeimmat luvut mitattiin Liettuassa ja Espanjassa, joissa molemmissa hieman yli 11 prosenttia työvoimasta on työttömänä.

Viime vuoden kesäkuuhun verrattuna työttömyysaste nousi eniten Ruotsissa, missä se kohosi 5,5 prosentista 6,6 prosenttiin. Suurimmat työttömyysasteen laskut mitattiin Virossa ja Liettuassa, joissa molemmissa työttömyysaste putosi 1,4 prosenttiyksikköä. Viron työttömyysaste tippui vuoden aikana tasan yhdeksään prosenttiin. Se on edelleen hieman Suomen työttömyysastetta korkeampi, sillä Suomen vastaava luku oli kesäkuussa 8,8 prosenttia.

Työttömyys on EU:ssa naisten keskuudessa miehiä yleisempää, sillä unionin naisten työttömyysaste oli kesäkuussa tasan kymmenen prosenttia, kun taas miesten työttömyysaste oli vain 8,3 prosenttia. Unionin alle 25-vuotiaista oli kesäkuussa työttöminä 18,2 prosenttia.Vähäisintä nuorisotyöttömyys oli Itävallassa, jossa alle 25-vuotiaista oli töitä vailla vain 6,9 prosenttia. Nuorisotyöttömyyden huippumaassa Puolassa alle 25-vuotiaista oli työttömänä peräti 39,4 prosenttia.

Euroopalla menee työttömyysluvuilla mitattuna varsin heikosti, sillä Yhdysvaltain työttömyysaste oli Eurostatin mukaan kesäkuussa vain 5,6 prosenttia ja Japanin työttömyysaste vain 4,6 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.