Mainos

Euroalueen keskuspankit ostavat valtionlainoja jälkimarkkinoilta

Kaikki euroalueen keskuspankit ovat aloittaneet valtionlainojen ostot jälkimarkkinoilta. Julkisuuteen ei ole kerrottu, kuinka paljon ja mitä luottoja pankit ovat ostaneet.

Keskuspankkien operaatio on vakauttanut markkinoita poikkeuksellisen tehokkaasti ja laskenut kriisimaiden lainojen korkoja.

Jälkimarkkinat ovat rahoitusmarkkinoita, joilla käydään kauppaa valtionlainoilla arvopaperien tapaan. Luotot ovat siirtokelpoisia, eli alkuperäinen lainanantaja voi myydä ne edelleen. Hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella. Markkinahäiriöissä lainakauppa voi tyrehtyä, ja keskuspankit turvaavat ostoillaan, että kauppa jatkuu.

EKP päätti epätavallisista toimista eilen osana euroalueen vakauttamispakettia.

- Toimilla ei ole vaikutusta euroalueen rahapolitiikan mitoitukseen. Niillä turvataan toimintahäiriöisten markkinoiden likviditeetti, kertoo Suomen Pankin viestintäpäällikkö Mika Pösö.

Kyse ei ole setelirahoituksesta, sillä keskuspankit eivät rahoita valtioita suoraan. Ostot tehtiin jälkimarkkinoilla. Keskuspankki tasapainottaa toimet ottamalla markkinoilta rahaa pois erityisoperaatioilla ostoja vastaavasti. Siksi toimet eivät kevennä rahapolitiikkaa.

Euroopan keskuspankki ostaa euroalueen valtionlainoja ensimmäistä kertaa pankin historiassa. Tarkoituksena on tukea Kreikan kriisin horjuttamaa euroa ja varmistaa rahoitusmarkkinoiden toiminta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.