Euroalueen inflaatio laski alle tavoitteen

Euroalueen kuluttajahintojen nousuvauhti hidastui kesäkuussa selvästi alle Euroopan keskuspankin inflaatiotavoitteen.

Kuluttajahinnat nousivat Eurostatin mukaan kesäkuussa 1,8 prosenttia, kun inflaatio toukokuussa oli 2,0 prosenttia. Inflaatio on hidastunut tuntuvasti kevään aikana sekä euroalueella että Euroopan unionissa. Koko EU:n kuluttajahintojen nousuvauhti hidastui kesäkuussa 1,8 prosentista 1,6 prosenttiin.

Vuosi sitten kesäkuussa euroalueen inflaatiovauhti oli 3,0 prosenttia ja koko EU:n 2,8 prosenttia. Nopeinta hintojen nousu oli Irlannissa, missä inflaatio oli 0,5 prosenttiyksikön hidastumisesta huolimatta edelleen 4,5 prosenttia. Hollannin inflaatio oli 3,9 prosenttia, Italian 2,2 prosenttia, Ruotsin 1,7 prosenttia ja Suomen 1,5 prosenttia. Ranskassa hinnat nousivat kesäkuussa 1,5 prosenttia ja Saksassa 0,7 prosenttia.

Eurostatin erillinen tilastoanalyysi vahvisti ennakkoarviot, joiden mukaan euroseteleiden ja kolikoiden käyttöönotto vuoden alussa ei nostanut euroalueen hintatasoa. Tilastollisesti käteiseuron käyttöönotto vaikutti selvityksen mukaan euroalueen hintatasoon 0,0-0,2 prosenttia.

Kuluttajahintojen kuuden kuukauden keskinousu oli tämän vuoden alkupuoliskolla yhtä nopeaa kuin viime vuoden loppupuoliskolla eli keskimäärin 1,4 prosenttia. Tahti oli sama kuin viime vuoden alkupuolella ja lähes sama kuin vuonna 2000.

Suurin osa hintamuutoksista selittyy Eurostatin mukaan normaalilla inflaatiokehityksellä ja muutamalla poikkeuserällä. Sellaisia olivat erityisesti sääoloista aiheutunut vihannesten kallistuminen, autojen ja energian hinnannousut sekä eräiden maiden huomattava tupakkaveron nosto.

Kuuden kuukauden inflaatiosta 1,2 prosenttiyksikköä selittyy täysin normaali-inflaatiosta ja poikkeustekijöistä.
Euron käyttöönoton vaikutus asettuu Eurostatin mukaan todennäköisesti jonnekin 0,0:n ja 0,2 prosenttiyksikön välille. Euron käyttöönoton vaikutuksen arvioiminen on hyvin epävarmaa pitkän aikajänteen vuoksi.

Joidenkin tavaroiden ja palveluiden hinnat nousivat vuoden tarkastelujakson aikana merkittävästi. Se ei kuitenkaan johtunut euron käyttöönotosta, huomautti Eurostat.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat