Mainos

Euroalueen inflaatio kiihtyi 2,3 prosenttiin joulukuussa

Euroalueen kuluttajahintojen nousuvauhti kiihtyi joulukuussa 0,1 prosenttiyksikköä.

Inflaatio kohosi Eurostatin julkistamien tietojen mukaan joulukuussa 2,3 prosenttiin, kun kuluttajahinnat marraskuussa nousivat 2,2 prosenttia. Inflaatio ylitti joulukuussa Euroopan keskuspankin kahden prosentin inflaatiotavoitteen 0,3 prosenttiyksiköllä.

Koko vuonna euroalueen hinnat nousivat 2,2 prosenttia vuoteen 2001 verrattuna. Eniten euroalueella kallistuivat ennakkotietojen mukaan viime vuonna alkoholi ja tupakka, ravintolat ja hotellit, koulutus ja elintarvikkeet.

Ravintoloiden ja hotelien hinnat nousivat 4,6 prosenttia. Alkoholi ja tupakka sekä koulutus kallistuivat viime vuonna 4,0 prosenttia ja elintarvikkeet 2,8 prosenttia. Terveydenhuollon hinnat nousivat koko vuonna keskimäärin 2,4 prosenttia. Energian hinta laski vuositasolla keskimäärin 0,7 prosenttia ja tietoliikenteen hinta 0,9 prosenttia. Asumismenot nousivat viime vuonna euroalueella 1,1 prosenttia. Liikenteen inflaatio oli 1,7 prosenttia. Virkistyksen ja kulttuurin hinnat nousivat 1,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Koko Euroopan unionin inflaatio nopeutui joulukuussa myös 0,1 prosenttiyksikköä eli 2,1 prosentista 2,2 prosenttiin.

Yhdysvaltain kuluttajahinnat nousivat joulukuussa 2,4 prosenttia eli 0,2 prosenttiyksikköä nopeammin kuin marraskuussa.

Nopeinta hintojen nousu oli joulukuussa Irlannissa ja Portugalissa. Irlannin inflaatio oli joulukuussa 4,6 prosenttia ja Portugalin 4,0 prosenttia. Hitainta kuluttajahintojen nousu oli Saksassa, missä hinnat nousivat 1,1 prosenttia.

Suomessa hinnat kohosivat joulukuussa myös keskimääräistä hitaammin eli 1,7 prosenttia.

Britannian inflaatio oli joulukuussa 1,7 prosenttia, Ranskan 2,2 prosenttia ja ItaIian 3,0 prosenttia. Espanjassa kuluttajahinnat nousivat joulukuussa 4,0 prosenttia. Itävallan ja Ruotsin inflaatio oli 1,7 prosenttia. Tanskassa kuluttajahinnat nousivat joulukuussa 2,6 prosenttia. Kreikassa ja Hollannissa inflaatio oli joulukuussa 3,5 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.