Euroalueelle julistettiin taantuma

Euroalueen on julistettu joutuneen taloudellisen taantuman kouriin, sillä yhteisvaluutta-alueen bruttokansantuote supistui jo toisena peräkkäisenä vuosineljänneksenä. Viidentoista maan euroalueen talous kutistui heinä-syyskuussa 0,2 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Huhti-kesäkuussa talous supistui niin ikään 0,2 prosenttia.

Euroalue joutui nyt taantumaan ensimmäistä kertaa vuonna 1999 tapahtuneen muodostamisensa jälkeen.

Euroaluetta painoi taantumaan erityisesti alueen suurin talous Saksa, joka kertoi omista luvuistaan jo eilen. Saksan kansantalous supistui heinä-syyskuussa 0,5 prosenttia. Saman verran kutistui myös Italian bruttokansantuote. Euroalueen toiseksi suurin talous Ranska sen sijaan kulki vastavirtaan kasvamalla heinä-syyskuussa 0,1 prosenttia.

Euroalueen ulkopuolisen Britannian talous supistui heinä-syyskuussa niin ikään 0,5 prosenttia, mutta maa ei ole vielä virallisesti taantumassa, sillä sen talouskasvu oli huhti-kesäkuussa nollassa.

Ekonomistit arvioivat, että loka-joulukuun bkt-lukujen julkistamisen jälkeen yhä useampi maa voidaan julistaa taantumaan.

- Neljännellä vuosineljänneksellä voidaan odottaa vielä suurempia miinuslukuja, kun rahoitusmarkkinoiden kriisi alkaa vaikuttaa kovemmin, Global Insight -tutkimusyhtiön pääekonomisti Howard Archer sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Miinusmerkki tulee tutuksi

Ekonomistien mukaan miinusmerkkisiä bkt-lukuja tullaan näkemään ensi vuoden jälkipuoliskolle saakka. Negatiiviset lukemat pakottavat Euroopan keskuspankin laskemaan ohjauskorkoaan nykyisestä 3,25 prosentista kahteen prosenttiin tai jopa sen alle, talousoppineet arvioivat.

Joulukuussa EKP:ltä odotetaan jo puolen prosenttiyksikön koronlaskua.

Euroalueen valtamerentakaisen kilpailijan Yhdysvaltain talous supistui heinä-syyskuussa 0,1 prosenttia. Yhdysvallat ei ole vielä kuitenkaan virallisesti taantumassa, sillä sen talous kasvoi huhti-kesäkuussa vielä 0,7 prosenttia.

Tänään myönteinen talousuutinen oli euroalueen inflaation hidastuminen lokakuussa 3,2 prosenttiin. Vielä kesällä kuluttajahinnat nousivat ennätyksellistä neljän prosentin vauhtia.

(MTV3-STT-DPA)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat