Mainos

Euroalue on merkittävä talousmahti

Yhteisvaluutta euroon tulevat 11 maata muodostavat talousmahdin, joka kestää vertailun Yhdysvaltain ja Japanin kanssa. Euroalue on huomattavin toimija maailmankaupassa ja bruttokansantuotteeltaan Yhdysvaltain jälkeen toiseksi suurin kansantalous. Sen sijaan euromaiden pääomamarkkinat kalpenevat Yhdysvaltain ja Japanin rinnalla. Työttömyys puolestaan koettelee eurokansalaisia tuntuvasti pahemmin kuin yhdysvaltalaisia ja japanilaisia.

EU:n tilastoelimen Eurostatin mukaan 11 yhteisvaluutan maan viime vuoden bkt kohosi 5 546 miljardiin ecuun eli noin 33 000 miljardiin Suomen markkaan. Tämä vastaa 18 prosenttia koko maailman bkt:sta. Yhdysvaltain bkt oli maailman suurin, kaikkiaan 6 848 miljardia ecua. Japanin bkt jäi euroalueesta jälkeen liki 2 000 miljardia ecua.

Maailmankaupassa euroalue ottaa ykkössijan. Yhteisvaluutan maiden viime vuoden vientiluvut ovat neljänneksen Yhdysvaltoja ja puolet Japania suuremmat. Euroalueen viennin arvo oli 757 miljardia ecua, kun Yhdysvallat ylti 607:een ja Japani 370 miljardiin ecuun.

Euroalueen pääomamarkkinat ovat huomattavat, mutta eivät samaa kokoluokkaa kuin Yhdysvaltain tai Japanin. Pörssien kapitalisaatio oli viime vuonna euromaissa 3 110 miljardia ecua. Yhdysvalloissa lukema oli roimasti suurempi, 10 578 miljardia ecua. Myös Japani veti tällä saralla huomattavan, liki miljardin ecun etumatkan.

Vertailtaessa maailman kolmea suurinta talousmahtia, synkintä luettavaa euroalueen kannalta ovat työttömyysluvut. Yhteisvaluuttablokin työttömyysaste junnasi viime joulukuussa 11,5 prosentissa, kun lukemat olivat Yhdysvalloissa 4,7 ja Japanissa 3,7 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.