Mainos

"Euroalue hajotkoon omaan mahdottomuuteensa"

Brysselissä kokoontuva EU:n huippukokous yrittää päättää tänään siitä, miten ja millä ehdoilla talousvaikeuksien kanssa painiva Kreikkaa autettaisiin.

Kansalaisia alkaa kuukaudesta toiseen jatkuva, yhä laajemmalle leviävä ja edestakaisin vellova euroalueen velkakriisi jo turhauttaa ja tympäännyttää.

Yhteisen valuutan edut vaikkapa matkustettaessa eivät paljon paina sen rinnalla, että kriisimaiden pelastamiseksi joudutaan laittamaan miljardeja.

Tätä mieltä on suurin osa Mtv3 Uutisten nettikysymykseen vastanneista. Yli 70 prosenttia vastaajista antaisi euroalueen hajota.

Kulttuurierot näkyvät taloudenpidossa

Joidenkin vastaajien mielestä kulttuuriltaan erilaisten maiden yhdistäminen samaan talousalueeseen ei ole ollut viisasta.

- Euroalue on keinotekoinen luomus, joka sisältää sekalaisia aineksia, erilaisia kulttuureita, moraaliltaan liian erilaisia kansakuntia jne., jotta se voisi toimia aidosti yhdessä yhteisten päämäärien hyväksi, yksi vastaajista perustelee.

- Ehkä euroalue on rakennettu alunperin liian nopealla aikataululla eikä kaikkia mahdollisuuksia otettu huomioon. Saksan ja Portugalin ja Kreikan talouksia ei ollut viisasta yhdistää. Taloudelliset kulttuurit olivat liian erilaisia, toteaa toinen vastaaja.

Eräät euroalueen hajottamista kannattavat pitävät koko järjestelmää keinotekoisena.

- Se ei pysty toimimaan niinkuin säännöt sanovat. Poliitinen luomus, joka on onneton luomus.

Nettikysymykseen vastanneista eräät uumoilevat koko Euroopan unionin hajoamista.

- Sehän on aivan selvä että EU hajoaa. Suurvaltoja on yritetty perustaa kautta historian, ja kaikki on tuhoutuneet. EU oli kallis kokeilu!

Osa vastaajista muistuttaa, että omat nurkat pitäisi laittaa ensin kuntoon, ennen kuin maksetaan toisten maiden velkoja.

- Suomen pitäisi keskittyä omiin köyhiin!

Eurolla on myös puolustajia

Jos euroalue hajoaisi, mikä olisi vaihtoehto? Seuraisiko siitä uusia ongelmia ja minkälaisia?

Erään vastaaja mielestä euroalueen ei pitäisi antaa hajota, jo pelkästään sen vuoksi, että kukaan ei tiedä mitä siitä seuraisi.

- Tulokset voisivat olla vielä katastrofaalisempia kuin tällä menolla on tulossa, hän arvelee.

Liikkumisen helppous maasta toiseen painaa myös euroalueen puolustajien vaakakupissa.

- Pitäisi vaan olla tarkempi siitä, mitä valtioita otetaan mukaan. Jo valmiiksi konkurssikypsiä on liitetty liikaa euroalueeseen, yksi euron kannattaja toivoo.

MTV3 Uutisten nettikysymykseen tuli hieman yli 500 vastausta.

Katso koko tulos ja lue lisää perusteluita täältä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.