Mainos

Euroajan hintamuutoksista ei vielä tutkittua tietoa

Kuluttajat ovat ottaneet uutterasti yhteyttä kuluttajaviranomaisiin eurohintojen tiimoilta.

Kuluttajaviranomaiset ovat saaneet kuluttajilta runsaasti ilmoituksia siitä, että eurokäteisen tulo olisi nostanut useiden tuotteiden vähittäishintoja. - Tutkittua tietoja kuluttajahintojen muutoksista vuodenvaihteen jälkeen ei kuitenkaan vielä ole saatavissa, Kuluttajavirastosta kerrottiin tänään.

Ensimmäinen selvitys vuodenvaihteen jälkeisistä hintamuutoksista valmistuu vasta helmikuussa, ja se tehdään Länsi-Suomen lääninhallituksen alueella. Mahdollisesti pienimuotoisia selvityksiä tehdään myös muissa lääneissä, Kuluttajavirastosta kerrottiin.

Kuluttajaviraston ja Kuluttajatutkimuskeskuksen laajempi hintavertailu tehdään kevään aikana, mutta tarkempaa ajankohtaa ei keräysteknisistä syistä kerrota. -Kuluttajilta on tullut erittäin paljon yhteydenottoja, joissa on kerrottu hintojen noususta. Ne koskevat kuitenkin yksittäisiä tuotteita eikä vertailutietoa ole olemassa, niin että mitään varmoja johtopäätöksiä asiasta ei voi vielä tehdä. Se jää vielä sellaiseksi mutu-tuntumaksi, erikoissuunnittelija Marja Nygren Kuluttajavirastosta sanoo.

Hintaseurantaa on euron vuoksi tehostettu Kuluttajavirastossa juuri siten, että laajemman valtakunnallisen selvityksen lisäksi kevään aikana on tarkoitus kerätä kuukausittain pienimuotoisempia katsauksia eri lääneistä. Viitteitä eurosiirtymän vaikutuksesta saattaa sisältyä myös Tilastokeskuksen ensi maanantaina julkistamaan kuluttajahintaindeksiin, jonka hintatiedot on kerätty joulukuussa. Hintalappujen vaihtaminenhan aloitettiin useissa kaupoissa jo hyvissä ajoin joulukuun puolella.

Ainakin maidon tukkuhinta nousi vuodenvaihteessa, mikä on jossain määrin näkynyt myös maitotuotteiden vähittäismyyntihinnoissa. Valion mukaan muutamien senttien korotus menee tuottajahintaan ja korotus tehtiin vuodenvaihteessa siksi, että sopimukset kauppojen kanssa tehdään kalenterivuosittain.

Viime vuoden tammi-marraskuussa elintarvikkeiden kuluttajahinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan 4,5 prosenttia, mistä suurin osa johtui maidon ja lihatuotteiden kallistumisesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.