Mainos

Euroäänestys laimeaa

Kansalaiset valitsivat tänään Euroopan parlamenttiin 16 suomalaisedustajaa. Vaaleissa oli mukana 11 puoluetta, ja niillä on tarjolla yhteensä 140 ehdokasta. Vaalien tuloksista voidaan kertoa vasta kello 23, jolloin äänestys päättyy kaikissa EU-maissa.

Äänestys alkoi verkkaiseen tahtiin

Äänestys europarlamenttivaaleissa alkoi laimeasti. Helteinen kesäsää on varmasti osaltaan verottanut äänestysintoa. Hajatietojen perusteella iäkäs väki näyttää jääneen tällä kertaa kotiin, mistä on päätelty, ettei varttuneempi väki tunne euroasioita omikseen. Äänestysvilkkauden odotettiin kasvavan alkuillasta, kun viikonloppua viettämässä olleet palaavat mökeiltään. Äänestyspaikoilla oli tapauksia, joissa henkilötodistuksen puuttuminen esti äänestämisen. Presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari kävivät aamupäivällä äänestämässä heille jo tutussa äänestyspaikassa Helsingin Meilahdessa.

Eurovaalit jäänevät laimeiksi

Kovin vaisulta näyttää vaali-into koko Euroopassa, ainakin vaalipaikkojen ovensuukyselyjen mukaan. Iltapäivän alussa tehtyjen exit-pollien mukaan äänestysprosentti Saksassa oli 21 prosenttia, Espanjassa 35 ja Ranskassa noin 14. Italian äänestysprosentti puolen päivän aikaan oli 13. Iltaa kohti prosentit nousivat. Suomessa noin 17 aikaan äänestysprosentti oli 42 ja Itävallassa 43.

Kaikista jäsenmaista prosentteja ei vielä ole julkistettu. Irlannissa, jossa vaalit alkoivat jo aiemmin, äänestysprosentti perjantaina oli 51. Tanskassa prosentti asettui 49 prosenttiin, Hollanissa 30 prosenttiin ja Britanniassa 25 prosenttiin.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.