Mainos

Euroa kiiteltiin maailmalla

Tänään yhdentoista EU-maan viralliseksi valuutaksi tullut euro sai yleisesti ottaen lämpimän vastaanoton eri puolilla maailmaa. Monet tahot muistuttivat kuitenkin, että euron todellinen tulikoe on edessä vasta maanantaina, jolloin useimmat maailman pörsseistä avaavat ovensa ensi kertaa vuodenvaihteen jälkeen.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanoi, että Euroopan yhteinen valuutta voi lujittaa taloudellista yhteistyötä ja rauhaa Euroopan mantereella. Annan arveli euron antavan myös paljon kaivattua sysäystä maailman talouden elpymiseksi.

Yhdysvallat onnitteli Euroopan unionia uuden valuutan luomisesta. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja sanoi, että onnistunut Emu-yhteistyö avoimine markkinoineen ja terveine talous- ja rakennepolitiikkoineen hyödyttää myös Yhdysvaltoja. Yhdysvallat onnitteli Emuun osallistuvia maita inflaation pienentämisestä ja budjettialijäämien supistamisesta. Euroa Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja luonnehti Euroopan integraation virstanpylvääksi.

Japanin valtiovarainministeri Kiichi Miyazawa sanoi odottavansa, että euro nousee keskeiseen asemaan maailman rahoitusjärjestelmissä.
-Meidän tarkoituksenamme on vahvistaa siteitä euro-maihin, sanoi Japanin valtiovarainministeri. Hän arveli euron johtavan Euroopan maiden talouden suurempaan kasvuun, koska taloudet sidotaan aiempaa tiiviimmin toisiinsa.

Myös britit onnittelivat

Emun ulkopuolelle jäävä Britannia esitti niin ikään onnentoivotuksensa eurolle.
-Menestyksekäs euro merkitsee kasvua ja työtä koko Euroopalle, sanoi Britannian Brysselin-suurlähettiläs eilen. Emussa mukana olevan Saksan liittokansleri Gerhard Schröder sanoi Handelsblatt -lehdessä, että yhteisen valuutan myötä on lisättävä myös muuta yhteistyötä.

Niin ikään Emuun kuuluvan Ranskan presidentti Jacques Chirac sanoi euron johtavan Ranskan taloudellisen kasvun kauteen ja lisäävän kuluttajien valintoja. Hän muistutti, että liian vähän on tehty työttömyyden vähentämiseksi. Nyt olisi pienennettävä veroja ja sosiaalimaksuja uusien työpaikkojen luomiseksi.

Valmistelut aikataulussa

Euroopan keskuspankki sanoi tänään, että valmistelut euron maanantaiselle esiinmarssille maailman pörsseihin ovat sujuneet odotetusti.
-Olemme täysin aikataulussa ja kaikki vaikuttaa hyvin rauhalliselta, pankin edustaja sanoi. Hänen mukaansa maksujärjestelmiä on testattu historiallista päivää varten jo puolentoista vuoden ajan.

Pankeissa vuosi ei kuitenkaan vaihtunut rauhallisissa merkeissä. Tuhannet ja taas tuhannet työntekijät puursivat erityisesti tietokonejärjestelmien kanssa saadakseen ne toimimaan kitkattomasti uuden valuutan aikakaudella.

Euro=5,95 mk

Yksi euro on 5,94573 Suomen markkaa. EU-maiden valtiovarainministerit vahvistivat virallisesti eurokurssit eilen Brysselissä. Pohjana ovat Euroopan keskuspankin ja EU:n komission tekemät laskelmat.

Euron hinnaksi Lontoon valuuttamarkkinoilla laskettiin eilen 1,1685 Yhdysvaltain dollaria. Valuutta-asiantuntijat olivat arvelleet sen olevan noin 1,17 dollaria. Brysselissä euron ounasteltiin olevan aluksi noin 1,16675 dollaria. Japanin valuuttaa vastaan euron kurssiksi arveltiin 132,8 jeniä. Euron arvo euroalueen ulkopuolisten maiden valuuttoihin tiedetään vasta valuuttamarkkinoiden avautuessa tänään. Uudenvuodenpäivänä kuitenkin vain harvat valuuttamarkkinat toimivat.

Euroopan unionin virkamiehet ilmoittivat myös euron kurssin euroalueen ulkopuolisiin EU-maihin eilen. EU-maista euroalueen ulkopuolisia maita ovat Britannia, Tanska, Ruotsi ja Kreikka. EU:n mukaan yksi euro on 0,70546 Britannian puntaa, 7,46038 Tanskan kruunua, 9,48803 Ruotsin kruunua ja 353,109 Kreikan drakmaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.