Euro-perheen tulevaisuus ei ole kiveen hakattu

Euroopan talouskriisi voi pahimmillaan johtaa euro-perheen purkautumiseen pitkällä aikavälillä. Eurosta luopuminen tietäisi EU-maille kuitenkin todellisia vaikeuksia, esimerkiksi rajua työttömyyttä. Tätä ei haluta, ja siksi euroa puolustetaan tarmokkaasti.

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren mielestä on kuitenkin olemassa riskitekijöitä, jotka saattavat johtaa euro-perheen purkautumiseen.

- Jos esimerkiksi taloudellisesti heikoissa EU-maissa populistiset liikkeet saisivat tarpeeksi kannatusta, euro saattaa olla vaarassa. Jos Saksassa äänestäjät kyllästyisivät maksamaan tuhlaajavaltioiden menoja ja äänestäisivät myös erilaisia ääriryhmiä, saattaisi tilanne olla tukala, sanoo Jaakonsaari, joka istuu parlamentissa sosialistien ja demokraattien ryhmässä.

Pelkona eteläeurooppalaisten reaktiot

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan pahin riski on, että todella tiukalle talouskuurille joutuvat Etelä-Euroopan yhteiskunnat eivät kestä vyönkiristystä.

- Siellä ei suhtauduta samalla asenteella valtiovaltaan kuin vaikkapa meillä Suomessa. Monet ovat diktatuurin perillisiä, ja heillä on lähtökohtaisesti aika epäilevä ja kielteinen suhtautuminen valtiovaltaan, arvioi Etlan toimitusjohtaja Sixten Korkman.

Turhautuminen saattaa Etelä-Euroopassa purkautua lakkoina ja mellakoina. Jos lisäksi verotuloja jää saamatta, valtiot eivät selviä talouden hevoskuurista eivätkä lainoistaan.

Sääntöjä ei noudateta

Asiantuntijoiden mukaan EU:n keskeinen ongelma on se, etteivät maat noudata yhdessä sovittuja sääntöjä.

- Vuosien varrella on suhtauduttu äärimmäisen leväperäisesti yhdessä, sitovasti sovittuihin sääntöihin. Ja suuret jäsenmaat ovat tässä olleet etunenässä rikkomassa sääntöjä, ryöpyttää vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala.

- Aito ongelma on se, että meidän keskinäinen riippuvuutemme on niin suurta. Meidän täytyy tehdä päätöksiä EU- tai euro-tasolla, mutta koko meidän poliittinen keskustelumme ja instituutiomme perustuu kuitenkin kansallisvaltioon, Korkman sanoo.

Riskeistä huolimatta asiantuntijat pitävät todennäköisimpänä, että yhteinen raha säilyy.

Lue myös:

    Uusimmat