Mainos

"Euro on kuin celsiusaste lämpömittarissa"

Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen uskoo, että euroalue kestää talouskriisin.

- Minä luulen että euroalueeseen on panostettu niin paljon, ettei se kaadu tähän savottaan. Euro on vähän niin kuin celsiusaste lämpötilamittarissa - euron arvo on sama Portugalissa kuin se on Suomessa. Näin ovat myös celsiusasteet Portugalissa ja Suomessa - euro on yhteinen kulmakivi talouden hoidolle ja siitä on paljon hyötyä, Hakkarainen sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Suomalaiset pankit ovat hyvässä kunnossa sekä kannattavuuden että vakavaraisuuden suhteen. Hakkarainen kuitenkin muistuttaa, että pankit ovat riippuvaisia ympäristöstään ja siinä tapahtuvista muutoksista.

"Eurojärjestelmään kuuluva keskuspankki on luotettava"

On useita maita joissa maan talous on kuralla mutta keskuspankki on edelleen luottokelpoinen. Suoraa johtopäätöstä siitä, onko Kreikan keskuspankki yhtä rapakunnossa kuin maa, ei voi vetää, Hakkarainen huomauttaa.

- Eurojärjestelmään kuuluva keskuspankki on luotettava, pystyy laskemaan liikkeelle rahaa ja on tässä mielessä myös kaikissa tilanteissa kykenevä hoitamaan tehtäviään.

Stressitestit paljastavat pankkien tilaa

Vaikka pankkien stressitestejä on paljon kritisoitu, Hakkarainen näkee niissä paljon hyvää.

- Stressitestit ovat aina tehty siinä hetkessä ja sen ajankohdan tiedoilla ja olettamuksilla. Tärkeää stressitesteissä oli se, että niissä kerrottiin hyvin avoimesti minkälaisia varallisuuseriä ja velvoitteita milläkin pankilla on. Näin ulkopuoliset tarkkailijat - isot pankit tai kansainväliset analyytikot - pystyvät tekemään omia arvioitaan siitä, mikä on pankkien tila.

Hakkarainen muistuttaa, että talousongelmien vyyhti on maailmanlaajuinen, ja sen selvittäminen vie aikaa.

(MTV3)

Katso Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtajan Pentti Hakkaraisen haastattelu: (Huomenta Suomi 19.10.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.