Euro korvasi D-markan ja frangin SDR-korissa

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF korvasi Saksan markan ja Ranskan frangin eurolla IMF:n tilivaluutan SDR:n arvon määräävässä valuuttakorissa vuoden alusta alkaen. IMF ei euron käyttöönoton yhteydessä muuttanut valuuttakorin koostumusta tai valuuttojen painoja SDR-korissa.

IMF teki päätöksen oman valuuttakorinsa uudesta koostumuksesta uuden vuoden aattona heti euron muuntokurssien vahvistamisen jälkeen. Euron paino SDR-korissa on 29,3 prosenttia eli sama kuin D-markan ja Ranskan frangin paino korissa oli.

SDR-koriin kuuluvat euron lisäksi Yhdysvaltain dollari, Japanin jeni ja Englannin punta. Dollarin paino korissa on 41,3 prosenttia, jenin 17 prosenttia ja punnan 12,4 prosenttia. Seuraavan kerran SDR-korin koostumista tarkistetaan viimeistään vuoden 2000 lopussa, kerrottiin valuuttarahastosta.

SDR:n koron perustana olevat rahoitusvaateet pysyvät IMF:n mukaan ennallaan, vaikka ranskalainen ja saksalainen laina ilmaistaankin tammikuun alusta lähtien euroina. Viikoittain laskettava SDR:n korko on viiden rahamarkkinainstrumentin painotettu keskikorko. SDR:n korko lasketaan Ranskan, Yhdysvaltain ja Britannian valtion kolmen kuukauden velkasitoumuksista, Saksan kolmen kuukauden pankkien välisestä talletuskorosta ja Japanin kolmen kuukauden talletustodistuksista.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat