Mainos

Euro jatkaa yhä nousuaan

Euron arvo nousi iltapäivällä korkeimmillaan 1,2128 dollariin. Eurooppalaiselle vientiteollisuudelle valuutan vahvistuminen ei ole tervetullut tieto.

Euro on jatkanut ennätysten rikkomista myös tänään. Iltapäivällä euro nousi valuuttamarkkinoilla korkeimmillaan 1,2128 dollariin. Dollaria painaa Yhdysvaltojen jättimäinen vaihtotaseen vaje. Vaikka maan taloudesta tulee koko ajan myönteisiä viestejä, amerikkalaisten ei uskota saavan vajetta kuriin.

Amerikan kotimarkkinakysynnän vahvistumisen pelätään vain pahentavan tilannetta. Näin käy, jos amerikkalaiset käyttävät ostovoiman lisäyksensä muualla tehtyjen tuotteiden hankintaan. Amerikkalaiset ovat olleet aikaisempaa hanakampia ostamaan esimerkiksi japanilaisia autoja.

Eurooppalaiselle vientiteollisuudelle euron vahvistuminen ei ole tervetullut uutinen, sillä se tekee niiden tuotteista muissa valuutoissa aikaisempaa kalliimpia.

Euro rikkoi edellispäivän ennätykset kertaalleen jo Aasian markkinoilla. Myös Euroopan keskuspankin EKP:n julkaisema keskikurssi puhkaisi tänään aiemman ennätyslukeman, kun euro nousi 1,2102 dollariin. Edellinen euron ennätys oli maanantailta, jolloin yhteisvaluutan arvo oli 1,2019 dollaria. Nousua tuli siis reilusti alle 1 sentti.

Euroaikaa edeltäneellä markkakaudella Suomen markka oli vahvimmillaan suhteessa dollariin loppuvuodesta 1990. Silloin 1 dollari maksoi runsaat 3,5 markkaa. Kun nykymaailmassa omaa valuuttaa verrataan muihin, markan kautta lasketun euron arvo oli tuolloin noin 1,1680 dollaria. Silloin elettiin kuitenkin täysin toisenlaista aikaa kuin nyt.

Suomen Pankin vertailujakso markan ja dollarin suhteesta kattaa vuodet 1980-1998.

Euron odotetaan nousevan 1,22:een

Vaikka euro on vahvistunut, pitkän ajan vertailussa taso ei ole vielä poikkeuksellisen korkea. Saksan D-markalla euron laskennallinen arvo oli päälle 1,2 dollaria pidemmän aikaa 1990-luvun puolivälissä. D-markkaa käytetään yleisesti euron edeltäjänä.

Korkeimmillaan "laskennallinen euro" on vuoden 1985 jälkeen ollut hieman päälle 1,4 dollarissa vuonna 1995.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat valuuttakauppiaat lähtevät siitä, että euron ja dollarin suhteessa puhkaistaan 1,22 dollarin raja tammikuun lopussa. Tätä perustellaan juuri Yhdysvaltain vaihtotaseen vajeella.

Kuukausi aiemmin vastaavassa kyselyssä yleinen näkemys oli, että tammikuun lopussa euron arvo on 1,18 dollaria. Kuukausimuutosta pidetään huomattavana.

(MTV3-STT-Reuters)

(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.