Euro 11 pohtii budjettisuunnitelmia

Yhteisvaluutta euroon liittyvien maiden valtiovarainministereistä muodostuva Euro 11-neuvosto kokoontui avausistuntoonsa myöhään eilen Luxemburgissa. Kukaan ei etukäteen rohjennut luonnehtia tapahtumaa historialliseksi, sillä Euro 11:n alkutaivalta ovat varjostaneet monet pinnan alla vellovat kiistat.

Avausistunnossaan rauta-aitojen suojissa Euro 11 kävi läpi euromaiden budjettisuunnitelmia ja makrotaloudellisia näkymiä. Etenkin Ranskaa ja Saksaa on huolettanut yhteisvaluuttablokin keskus- ja reunamaiden talouksien epätahtisuus. Suomessa, Irlannissa ja Välimeren maissa talous kasvaa niin rivakasti, että ylikuumenemisen merkit alkavat jo näkyä. Sen sijaan Saksa ja Ranska ovat vasta pääsemässä vakaan kasvun tielle.

Tämä epätasapainotilanne luo ongelmia Euroopan keskuspankille (EKP), jonka pitäisi ensi vuoden alussa löytää euroalueelle oikea korkotaso. Saksalla ja Ranskalla on tällä hetkellä euromaiden alimmat korot, eikä kumpikaan halua nähdä niiden nousevan yhteisvaluutan myötä. Kaksikosta etenkin Ranska vaatii nopean kasvun maita kiristämään finanssipolitiikkaansa vauhdin hillitsemiseksi. Tämän vaatimuksen toisti maan valtiovarainministeri Dominique Strauss-Kahn Luxemburgissa. Hän mainitsi erityisesti Hollannin ja Irlannin. Ranskalaiset ovat tähdentäneet, että yhteisvaluuttablokin rahapolitiikka pitää muovata nimenomaan Saksan, Ranskan ja Italian taloustilanteen mukaan, koska nämä maat muodostavat 75 prosenttia euromaiden bruttokansantuotteesta.

Eräiden kokouslähteiden mukaan Euro 11:ssä kosketeltiin ylikuumenemiseen ja talouksien epätahtisuuteen liittyviä ongelmia, mutta valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) kiisti tällaiset tiedot. Hänen mukaansa näitä kysymyksiä ovat pitäneet esillä pikemminkin tiedotusvälineet, hiukan samaan tapaan kuin taannoin Suomen markan revalvaatiospekulaatioita. Niinistö ei uskonut, että Strauss-Kahn tarkoitti Suomea puhuessaan finanssipolitiikan kiristämistarpeista. Hänen mukaansa Suomessa linja on muutenkin ollut jatkuvasti tiukempaan suuntaan.
-Viimeisten kymmenen kuukauden aikana budjettisuunnitelmia on kaksi kertaa kiristetty. Jos jatkossakin samassa ajassa napsitaan pariin otteeseen muutama miljardi, niin se on kovaa tahtia, Niinistö huomautti.

Britannian asema riidan siemen

Euro 11:n avausta varjosti pitkään kiista EU:n nykyisen puheenjohtajamaan Britannian asemasta. Britit jäivät yhteisvaluutan ulkopuolelle, mutta vaativat valtiovarainministeri Gordon Brownille pääsyä Euro 11:n ensimmäiseen kokoukseen. Kulissien takana käydyn kädenväännön päätteeksi Brown sai luvan lausua tilaisuuden avaussanat, jonka jälkeen hänen oli määrä poistua paikalta. Brown viipyi Senningenin linnassa huomattavasti pitempään kuin "ensimmäiset 15 minuuttia", joista brittitoimittajat häntä etukäteen piikittelivät.

Niinistön mukaan Brown toi lähinnä esille sellaisia kysymyksiä, joita euroneuvosto voisi käsitellä kokoontuessaan laajennetussa kokoonpanossa eli kaikkien 15 EU-maan läsnäollessa.
-Näitä kysymyksiä olisivat lähinnä ulkosuhteet, kuten edustautuminen kansainvälisessä valuuttarahasto IMF:ssä. Siellähän nyt käyttää jokainen joko itse tai maaryhmänsä kautta puhevaltaa oman valuuttansa puitteissa, mutta kun tulee yhteinen valuutta niin täytyy toki miettiä, miten puhevalta järjestyy, Niinistö sanoi. Euroneuvoston ensimmäinen laajennettu kokoontuminen on syyskuun lopussa.

Lue myös:

    Uusimmat