Mainos

EU yrittää ratkaista Turkki-kiistan viime hetkellä

EU-maiden ulkoministerit ovat kokoontuneet pohtimaan Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen ehtoja. Hätäkokous on viimeinen tilaisuus yhteiseen linjavalintaan, sillä jäsenyysneuvottelujen on määrä alkaa huomenna. Itävalta vastustaa edelleen Turkin täysjäsenyyttä ja tarjoaa tilalle löyhempää kumppanuutta.

EU-maiden ulkoministerit ovat kokoontuneet Luxemburgiin ratkomaan Turkin jäsenyysneuvottelujen aiheuttamaa kiistaa. Samaan aikaan Turkin presidentti Ahmet Necdet Sezer varoitti EU-johtajia siitä, että uusien esteiden rakentaminen Turkin jäsenyyden tielle haittaisi Euroopan kehittymistä.

Turkin neuvottelujen on tarkoitus alkaa huomenna. Aloitus on kuitenkin mutkistunut viime hetkellä, sillä EU ei ole löytänyt sopua neuvotteluja ohjaavan tekstin sisällöstä.

Itävalta haluaa, että EU tarjoaisi Turkille täyden jäsenyyden vaihtoehtona löyhempää erityiskumppanuutta. Neuvotteluteksti vaatii kaikkien jäsenmaiden hyväksynnän. Turkki on puolestaan ilmoittanut, ettei se neuvottele muusta kuin täydestä jäsenyydestä.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan yritti ratkaista vielä viime hetkillä kiistaa puhumalla puhelimessa Itävallan liittokanslerin Wolfgang Schüsselin kanssa, mutta ilmeisesti tuloksetta.

- Keskustelu oli hyvä ja myönteinen, Erdogan totesi puhelun jälkeen.

Myöhemmin päivällä hän vielä kehotti EU:ta osoittamaan, että se on maailmanluokan pelaaja eikä pelkkä kristittyjen kerho.

- Joko EU päättää nostaa itsensä maailmanluokan pelaajaksi, joka osoittaa poliittisen kypsyytensä, tai sitten se rajoittaa itsensä kristittyjen kerhoksi, Erdogan sanoi CNN Türk -tv-kanavan haastattelussa.

Itävalta on vaatinut lisäksi, että Turkin ohella jäsenyysneuvottelut tulisi avata välittömästi myös Kroatian kanssa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 02.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.