Mainos

EU yhä riippuvaisempi ulkopuolisesta energiasta

Venäjän ja Ukrainan välinen kiista on konkreettinen esimerkki siitä, miten EU:n ulkopuolisten luonnonvarojen käyttö vaikuttaa unionin energiahuoltoon, ympäristöjohtaja sanoo.

Euroopan komission ympäristöpääosaston johtaja Timo Mäkelä korostaa, että talouden kasvuvaatimuksia on maailmanlaajuisesti sovitettava niin, ettei luonnonvaroja kuluteta kohtuuttomasti. Mäkelän mukaan muutos tulee joka tapauksessa; kysymys on siitä, tehdäänkö tämä hallitusti vai kriisien ja katastrofien kautta.

Venäjän ja Ukrainan maakaasukiista on Mäkelän mukaan konkreettinen osoitus siitä, miten EU:n ulkopuolisten luonnonvarojen käytöllä on vaikutuksia yhteisön energiahuoltoon.

- EU on enenevässä määrin riippuvainen ulkopuolisista luonnonvaroista. Energiasta 70 prosenttia tulee unionin ulkopuolelta, fossiilisista polttoaineista vielä enemmän, Mäkelä sanoo.

Öljy ja vesi ovat Mäkelän mukaan esimerkkejä luonnonvaroista, joiden käytöstä voi tulevaisuudessa syntyä selkkauksia.

Turkin jäsenyyskysymyksen vuoksi vesi on komissiossa ajankohtainen. Turkin olisi sovittava naapurimaiden kanssa rajallisten vesivarojen hyväksikäytöstä.

Luonnonvarojen kestävä käyttö on mainittu EU:n kuudennessa ympäristöohjelmassa, joka määrittelee EU:n polttavimmat ympäristöongelmat. Niihin kuuluvat Mäkelän mukaan myös muun muassa ilmastonmuutos sekä ympäristö- ja terveyskysymykset, kuten ilmanlaadun terveysvaikutukset ja luonnonsuojelukysymykset.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.