EU voi käyttää voimaa joukkotuhoaseita vastaan

Euroopan unioni on tarvittaessa valmis sotilaallisen voiman käyttöön joukkotuhoaseita vastaan. Jäsenmaiden ulkoministerit korostivat maanantaina, että voimankäyttö olisi viimeinen keino.

Linjaus sisältyy EU:n toimiin, joilla halutaan estää kemiallisten, biologisten ja muiden joukkotuhoaseiden leviäminen. Joukkotuhoaseita halutaan karsia lukuisilla keinoilla, joissa etusijalla ovat kansainväliset sopimukset ja aseviennin valvonta. Olennainen osa on myös diplomatialla ja poliittisella painostuksella.

Mikäli nämä toimet eivät tuo tulosta "uusia uhkia" vastaan, EU katsoo voivansa turvautua pakkokeinoihin. Näihin sisältyy muiden muassa erilaiset pakotteet, kuljetusten estäminen ja tarvittaessa voimankäyttö. Tällöin YK:lla olisi keskeinen rooli.

EU aikoo lisäksi perustaa Brysseliin erillisen valvontakeskuksen arviomaan, missä valtioissa aseet muodostavat suurimman turvariskin. Tarkoituksena on pitää jäsenmaat koko ajan tietoisina siitä, missä joukkotuhoaseet ovat pahin uhka. Vaarallisiksi katsottavat valtiot luokiteltaisiin korkean ja keskitason riskin maihin.

Valvontakeskus toimisi yhteistyössä kansainvälisten elinten kanssa. Se keräisi materiaalia ja hyödyntäisi myös tiedustelulähteistä saatua informaatiota. Keskus tulee unionin ministerineuvoston sihteeristön yhteyteen. Se toimisi läheisessä yhteistyössä EU:n komission kanssa. Tiedot sisältyvät joukkotuhoaseita vastustavaan toimintasuunnitelmaan, jonka EU:n ulkoministerit hyväksyivät Luxemburgissa.

Tarkastukset mahdollisia

Päätöksen myötä EU asettuu selkeämmin Yhdysvaltain tiukalle linjalle niitä maita vastaan, joilla epäillään olevan joukkotuhoaseita. Unioni kuitenkin korostaa YK:n keskeistä roolia ja sitä, että kaiken on tapahduttava kansainvälisten sopimusten mukaan.

EU haluaa myös kehittää menetelmiä, joilla voidaan luotettavasti arvioida kemiallisten, biologisten ja ydinaseiden olemassaoloa. Tarvittaessa pitäisi olla myös mahdollisuus sellaisiin yllätystarkastuksiin, jotka eivät sisälly nykyisiin sopimuksiin. Tämäkin tapahtuisi kansainvälisen yhteisön valvonnassa. Unioni katsoo, että turvallisuuden lisääminen kohdemaissa on tehokkain tapa ehkäistä joukkotuhoaseita. Riskiksi katsotut maat pitäisi saada tuntemaan asemansa turvatuksi. Tällöin ne eivät kokisi tarvetta hankkia joukkotuhoaseita.

Joukkotuhoaseita vastustava kymmensivuinen toimintasuunnitelma on laadittu EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan johdolla. Toimet on määrä aloittaa heti. Etenemistä tarkastellaan tämän vuoden lopulla.

(MTV3 - STT)

(Seitsemän uutiset 16.06.2003)

Lue myös:

    Uusimmat