"EU voi halvaantua pahasti"

Euroopan yhteisessä rahajärjestelmässä on asiantuntijan mukaan yksi vika. Järjestelmässä on yhteinen raha ja rahapolitiikka mutta 27 erilaista talouspolitiikkaa. Nämä talouspolitiikat on jätetty jokaisen jäsenmaan omalle kontolle, eikä niiden kontrolloimiseen ole minkäänlaisia pakotteita.

– Sitten olemme tässä tilanteessa, sanoo valtiotieteen tohtori, Centrum Balticumin johtaja Esko Antola viitaten Kreikan tilanteeseen.

Antolan mukaan nyt pitäisi nopeasti löytää keinoja, joilla talouspolitiikan valvontaa voisi tiukentaa. Hän pyrkisi myös löytämään keinoja siihen, että tämänkaltaiset talousongelmat huomattaisiin ajoissa.

– Käsitykseni mukaan eurosta ei voi erota, mutta koko EU:sta voi. Sekin on erittäin pitkä prosessi, ja seuraukset Kreikalle tai muulle eroavalle maalle olisivat varmasti aika katastrofaaliset.

Tohtorin mukaan viimeisenä oljenkortena voidaan joutua puuttumaan Lissabonin sopimukseen ja sen perussääntöihin.

Kreikalle luvatun tukipaketin toimivuutta hän epäilee:

– Jotta se estäisi Kreikan konkurssin, niin maassa pitäisi olla hallitus, joka oikeasti ryhtyy ilmoittamiinsa toimenpiteisiin. Nyt uutiset kertovat jotain ihan muuta, että poliittinen järjestys ja toimintakyky hallituksella on hyvin heikko.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on puolustanut Kreikan lainapakettia. Hän sanoo, että Saksan ja EU:n tulevaisuus on vaakalaudalla Kreikan kriisissä.

– Kyllä EU oikeasti voi hajota. Hajoaminen on ehkä vähän kova sana, mutta voisi tämän seurauksena halvaantua erittäin pahasti. Tässä on koko EU:n toiminta ja uskottavuus kyseessä, Antola sanoo.

Katso Esko Antolan haastattelu

Lue myös:

    Uusimmat