Mainos

EU-Viro -seminaaria käydään Tallinnassa

Kansan ja EU:n päätösten loitontuminen toisistaan on Euroopan unionin keskeinen ongelma, sanoo Ruotsin parlamentin puhemies. Ihmiset vierastavat EU:n päätöksentekoprosessia ja pitävät sitä kaukaisena, sanoo puhemies.

Kansan ja EU:n päätösten loitontuminen toisistaan on Euroopan unionin keskeinen ongelma, sanoi Ruotsin parlamentin puhemies Birgitta Dahl eilen Tallinnassa alkaneessa kansainvälisessä EU-Viro -seminaarissa. Seminaarin järjestelyistä päävastuun kantaa Ruotsi.

Dahlin mukaan asioiden ongelmallisuus ja ja samalla niiden kansainvälistyminen ovat johtaneet siihen, että ihmiset vierastavat EU:n päätöksentekoprosessia ja pitävät sitä kaukaisena. Dahlin kanssa lähes täysin eri mieltä oli erikoisavustaja Michel Foucher Ranskan ulkoministeriöstä. Hän painotti, että EU on ja tulee olemaankin suvereenisten kansojen liitto, joka kunnioittaa kansallista ja poliittista kulttuuri-ilmapiiriä. Viron pääministeri Mart Siimann puolestaan tarkasteli tilannetta hyvin käytännöllisestä näkökulmasta. Hänen mukaansa yhdistyminen EU:hun tuo Virolle uusia mahdollisuuksia saada kansainvälisiä investointeja. Viron hallitus onkin asettanut unioniin liittymisen yhdeksi päätehtäväkseen, koska se mahdollistaa Virolle uusia kehitysmalleja ja on myös oleellinen takuu koko valtion tulevaisuudelle, Siimann sanoi.

EU:n nykyinen puheenjohtajamaa Itävalta nosti jälleen kerran esille Viron kansalaisuusasetukset. Suurlähettiläs Michael Miess tähdensi, että Viron riigikogun tulisi nopeasti hyväksyä ehdotetut muutokset kansalaisuusasetuksiin. Kun nykyisille lähes 7 000 lapselle, joilla ei vielä ole kansalaisuutta, se myönnettäisiin, myös kansainvälinen yhteisö tukisi ja rahoittaisi heidän kieliopintojaan, hän vakuutti.

Itämeren parlamenttien puhemiesneuvosto

Birgitta Dahl neuvotteli myös Viron riigikogun puhemiehen Toomas Savin kanssa. Neuvotteluissa keskityttiin ensi huhtikuussa järjestettävän Itämeren maiden neuvoston parlamenttien puhemieskokouksen kysymyksiin ja esityslistaan. Dahl on yksi Virossa parhaillaan järjestettävän kokouksen primus motor.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.