EU virittelee ulkopuolisille lentoyhtiöille maksuja

EU:n komissio ehdottaa suojautumista unionin ulkopuolisten lentoyhtiöiden epäreiluksi koetulta kilpailulta.

Valtion tukien turvin kilpailuasemiaan petranneita yhtiöiltä voitaisiin esimerkiksi lentokenttäverojen yhteydessä kerätä maksuja, joiden avulla ne palautettaisiin samalle lähtöviivalle unionimaiden lentoyhtiöiden kanssa. Maksujen suuruus laskettaisiin yhtiön saamien tukien perusteella, mutta summa ei olisi kuitenkaan isompi kuin EU-kilpailijoille aiheutettu haitta. Myös lentoyhtiöiden koneiden laskeutumislupia voitaisiin rajoittaa, komission tiistaina Strasbourgissa julkistamassa esityksessä todetaan.

Valtio-omisteisille yhtiöille voitaisiin määrätä tulleja myös korvauksena muusta epäreilusta kilpailusta - esimerkiksi jos yhtiö vapautettaisiin muilta perittävältä maksulta.

Komission mukaan esityksellä katettaisiin "oikeudellinen tyhjiö", sillä mm. maailman kauppajärjestön WTO:n säännöt eivät nykyisellään koske lentoliikennettä. Yhdysvalloilla on ollut käytössään vastaavat suojatoimet vuodesta 2000 lähtien, liikennekomissaari Loyola de Palacio muistutti.

Kauppakomissaari Pascal Lamy kiisti epäilyt, että ehdotus olisi suunnattu nimenomaan Yhdysvaltoja vastaan. Hänen mukaansa on silkka yhteensattuma, että lentoliikenteen kilpailuvääristymiin puututaan juuri nyt. Ehdotus osui joka tapauksessa kauppapoliittisesti arkaan aikaan, sillä EU:n ja Yhdysvaltain suhteet ovat kovalla koetuksella jo Yhdysvaltain viime viikolla ilmoittamien terästullien jäljiltä.

Yhtiöt syvissä vaikeuksissa

Maailman lentoyhtiöt ajautuivat mittaviin talousongelmiin syyskuisten terrori-iskujen jälkeen. Yhdysvaltain hallitus päätti sittemmin 17 miljardin euron apupaketista maan lentoyhtiöille. Myös Sveitsi on yrittänyt pönkittää Swissairia ja sen perilliseksi noussutta Crossairia.

De Palacion mukaan komissiolla on parhaillaan tutkittavanaan valitus, joka koskee epäreilua hintakilpailua juuri Atlantin ylittävällä reitillä. Myös EU-maiden lentoyhtiöt ovat kovilla. Belgian lentoyhtiö Sabena ajautui viime marraskuussa konkurssiin, kun EU:n säännöt estivät hallituksen apuuntulon.

Asteittain kovenevia toimia

Komissio voisi ryhtyä toimiin joko sille tulleen valituksen perusteella tai omasta aloitteestaan. Jos selvityksissä todettaisiin valtionapuja käytetyn kilpailua vääristävällä tavalla, vastatoimet kestäisivät aluksi korkeintaan kuusi kuukautta. Tarvittaessa toimia voitaisiin tuon jälkeen laajentaa ja määrätä toistaiseksi jatkuviksi.

De Palacion mukaan kyseessä ei ole mikään uusi asia: komissio antoi nyt esitellyn mukaisen mietinnön jo lokakuussa, kuukausi terrori-iskujen jälkeen. Ehdotus tarvitsee taakseen sekä jäsenmaiden että Euroopan parlamentin tuen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat