Mainos

EU-vertailu: Suomen talous huippukunnossa

Suomella on suurempi budjettiylijäämä ja pienempi valtionvelka kuin millään muulla euroalueen maalla Luxemburgia lukuunottamatta, käy ilmi EU:n tilastotoimiston Eurostatin tänään julkistamista luvuista.

Valtio

Tilastojen mukaan Suomen budjettiylijäämä nousi viime vuonna 2,3 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Samanaikaisesti valtionvelka laski 47,1 prosenttiin bkt:sta. Koko euroalueen keskiarvo oli 1,2 prosentin budjettialijäämä ja 72,2 prosentin valtionvelka.

Suomen ja Luxemburgin lisäksi myös Irlannin ja Hollannin budjetti oli ylijäämäinen vuonna 1999. Sama päti myös Ruotsiin, Tanskaan ja Britanniaan, mutta ne eivät ole mukana talous- ja rahaliitto Emussa. Erityisesti Tanskan julkinen talous oli erittäin vahvassa kunnossa: budjettiylijäämä oli 3 prosenttia ja valtionvelka 52,6 prosenttia. Britanniassa budjettiylijäämä oli 1,2 prosenttia ja valtiovelka vain 46 prosenttia bkt:sta. Ruotsissa vastaavat luvut olivat 1,9 prosenttia ja 65,5 prosenttia.

Muodollisesti ottaen Ruotsin velka ylittää Emu-vaatimukset, joiden mukaan velkaa saisi olla vain 60 prosenttia. Käytännössä tällä ei kuitenkaan ole merkitystä, kun suuntaus on selvästi laskeva.

Neljästä euroalueen ulkopuolisesta EU-maasta Kreikan julkinen talous on heikoimmassa kunnossa. Kreikka toivoo kuitenkin pääsevänsä vuonna 2001 Emun jäseneksi. Maan budjettialijäämä oli viime vuonna 1,6 prosenttia ja valtionvelka 104,4 prosenttia. Vaikka Kreikan luvut näyttävätkin huonoilta, ovat ne silti paremmat kuin Emu-maalla Italialla. Vuonna 1999 Italian budjettialijäämä oli 1,9 prosenttia ja valtionvelka 114,9 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.