Mainos

EU vertailee verkkovierailumaksuja

Kuluttajat voivat vertailla puhelujen hintoja EU:n verkkosivuilla.

Euroopan unioni antaa matkapuhelinoperaattoreille puoli vuotta aikaa saattaa niin kutsutut verkkovierailumaksunsa kuriin.

- Kilpailusta on jo olemassa merkkejä, mutta kehitys ei vielä ole tyydyttävää, sanoo viestintäasioista vastaava komissaari Viviane Reding.

Verkkovierailu eli roaming-maksuja operaattorit perivät, kun matkapuhelimella soitetaan maasta toiseen. Tällöin vieraan maan operaattori perii maksun soittajan kotimaan operaattorilta, kun puhelu liikkuu vieraan operaattorin verkossa.

Euroopan unionin sisällä verkkovierailumaksut vaihtelevat jyrkästi. Suomalainen kuluttaja maksaa neljän minuutin puhelusta Ruotsiin 0,2 euroa ja vastaavasti maltalainen kuluttaja maksaa neljän minuutin puhelusta Latviaan 12,7 euroa.

EU avasi tiistaina verkkosivut, joissa voi vertailla eri maiden operaattoreiden verkkovierailumaksuja. Reding toivoi, että kuluttajat käyttäisivät verkkosivuja ja vertailisivat hintoja.

- Tämän pitäisi auttaa markkinoita kehittymään ilman, että EU:n tarvitsee puuttua hintoihin, Reding sanoo.

Jos alan itsesääntely ei toimi, EU aikoo ryhtyä toimiin puolen vuoden kuluttua. Kaikki operaattorit eivät kuitenkaan ole ilmoittaneet hintojaan vapaaehtoisesti nettisivuille. Esimerkiksi eräät kreikkalaiset operaattorit eivät ole noudattaneet EU:n toivetta.

Verkkovierailumaksujen kohtuullistaminen ei ole ainoastaan EU-tasoinen huoli, vaan myös kansalliset viranomaiset eri maissa ovat aiemmin puuttuneet asiaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.