Mainos

EU-veropaketti etenee vaivalloisesti

Neuvottelut EU:n suuresta veropaketista ovat hieman edistyneet tänään EU:n valtiovarainministerien ja keskuspankkien johtajien epävirallisessa tapaamisessa Lissabonissa.

Monia kysymyksiä jäi avoimeksi, mutta veroasioista vastaava EU-komissaari Frits Bolkestein toivoo, että sopimukseen päästään ennen kesäkuussa Portugalissa pidettävää EU:n huippukokousta. Veropaketin tarkoituksena on tukkia pääomaverotuksen porsaanreikiä ja lopettaa yritysverotuksen alalla rehottava epäterve kilpailu.

Lissabonin kokouksessa virinnyttä toiveikkuutta hillitsi se, että Luxemburg ja Itävalta asettuivat vastustamaan kansallisten veroviranomaisten entistä tiiviimpää tietojenvaihtoa. Verosektorilla ei EU:ssa edistytä ilman kaikkien 15 jäsenmaan yksimielisyyttä. Luxemburgin pää- ja valtiovarainministeri Jean-Claude Juncker ilmoitti, ettei Luxemburg aio luopua pankkisalaisuudesta niin kauan kuin asiasta ei ole olemassa kansainvälistä yhteisymmärrystä.

Luxemburgin hallituksen tiedottaja sanoi, että tiukan pankkisalaisuuden säilyttäminen on olennainen osa pankkitoimintaa. Luxemburg haraa pankkisalaisuuden lieventämistä vastaan, koska sinne virtaa runsaasti talletuksia ulkomailta maan tiukkojen pankkilakien ansiosta. Myös Saksa noudattaa tiukkaa pankkisalaisuutta, mutta valtiovarainministeri Hans Eichelin mielestä tämä ei estä tietojen luovuttamista koroista, joita maksetaan muissa EU-maissa asuville.

Lähtökohtana jatkoneuvotteluille on Bolkesteinin mukaan edelleen, että yksittäiset jäsenmaat joko saattavat voimaan pakollisen, ainakin 20 prosentin suuruisen lähdeveron tai suostuvat vaihtamaan tietoja muissa EU-maissa asuville maksetuista korkotuloista. Useimpien ministerien mielestä tietojenvaihto on pitkällä aikavälillä paras ratkaisu. Nykytilanteessa yksityishenkilöt voivat helposti välttyä maksamasta pääomaveroa pitämällä säästönsä toisen EU-maan pankissa.

Britannia höllää vastustustaan

Britannian valtiovarainministeri Gordon Brown sai kollegoiltaan kiitosta siitä, että Britannia suhtautuu nyt veropakettiin myönteisemmin kuin Helsingin huippukokouksessa. Brown kuitenkin toisti, että Britannia ei suostu mihinkään sellaisiin toimiin, jotka veisivät kansainvälisten joukkovelkakirjojen markkinat Lontoosta muihin finanssikeskuksiin.

Suomen valtiovarainministeri Sauli Niinistö kertoi, että neuvotteluja jatketaan nyt virkamiestasolla.
-Jopa pienetkin askeleet olisivat nyt tarpeen, hän sanoi. Suomesta Lissabonin tapaamisessa olivat mukana Niinistön lisäksi alivaltiosihteeri Johnny Åkerholm ja Suomen Pankin pääjohtaja Matti Vanhala.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.