EU, Venäjä ja Egypti vastahankaisia Irakin-iskuun

Yhdysvaltain kaavailema isku Irakiin on vastatuulessa. Useat maat, mm. EU-maat ja Venäjä, ovat torjuneet sotatoimet ja muistuttaneet diplomaattisten keinojen merkityksestä. Irak itse toisti vierailukutsunsa Yhdysvaltain kongressille.

Euroopan unionin edustajat korostivat keskiviikkona, että kaikki diplomaattiset keinot tulisi käyttää ennen kuin voidaan harkita sotilaallista iskua Irakiin.

EU ei virallisesti kommentoinut Yhdysvaltain suunnitelmia iskusta, mutta unionin ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan edustaja sanoi EU:n tukevan YK:n diplomaattisia pyrkimyksiä.

Nimettömänä pysytellyt EU-virkamies sanoi, että Yhdysvaltain hallinto ei ole yksimielinen sotatoimista eikä siksi luultavasti aloita niitä ainakaan tänä vuonna. Lisäksi hän painotti sitä, että iskuja ei voisi tehdä ottamatta huomioon Lähi-idän herkkää tilannetta.

Myös Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov kehotti Yhdysvaltoja tarttumaan Irakin tarjoamaan mahdollisuuteen sotatoimien välttämiseksi.

Irak toisti keskiviikkona aiemmin Yhdysvaltain kongressille esittämänsä kutsun. Irakin mukaan Yhdysvallat voisi lähettää kongressia edustavan ryhmän tutkimaan Irakin asetilannetta.

Yhdysvallat on sanonut Irakin pyrkivän hankkimaan joukkotuhoaseita ja olevan osa "pahan akselia". Presidentti George W. Bush on ilmoittanut haluavansa syrjäyttää Irakin johtajan Saddam Husseinin.

Ivanov kehotti Yhdysvaltoja noudattamaan kansainvälisen oikeuden säännöksiä. Hän painotti, että sotatoimiin ei voida ryhtyä ilman YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä.

Schröder varoitti

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder puolestaan sanoi Bild-lehden keskiviikkoisessa haastattelussa, että hyökkäys Irakiin voisi murentaa kansainvälisen tuen Yhdysvaltain terrorismin vastaiselle sodalle.

-Tätä sotaa (terrorismia vastaan) ei ole vielä voitettu, joten varoitan hyökkäämästä Irakiin, Schröder sanoi lehden mukaan.

Schröderin mukaan Yhdysvaltain kaavailemaa iskua olisi vaikea ymmärtää puolustautumiseksi, ja siksi kansainvälinen tuki Yhdysvalloille voisi hävitä.

Toista kahdesta Irakin kurdien ryhmästä, PUK:ta, johtava Jalal Talabani sanoi Turkissa, että hän ei tukisi ehdoitta Yhdysvaltain iskuja ja pyrkimyksiä syrjäyttää Saddam.

-Meille on olennaista se, että amerikkalaiset ilmoittaisivat haluavansa yhtenäisen, demokraattisen Irakin, Talabani sanoi. Hän ei haluaisi uuden diktatuurin korvaavan nykyistä. Irakin pohjoisosa on kurdien hallussa.

Myös Egypti vastustaa Yhdysvaltain suunnittelemia sotatoimia. Valtion omistama Al-Akhbar-lehti kuvaa pääkirjoituksessaan suunnitelmia "hulluksi oikuksi". Lehti kirjoitti Egyptin yhtä kaikki vastustavan myös Saddamin "mielenvikaista ja aggressiivista asennetta".

Irak uhosi, vetosi Britanniaan

Irakilaisviranomaiset taas sanoivat, että Irak on valmis vastaamaan mihin tahansa sotatoimiin.

-Saddam Husseinin johdon alaisuudessa Irakin kansa on näyttänyt, että se ei pelkää pahojen voimaa tai heidän juoniaan ja tyhjiä uhkauksiaan, varapresidentti Taha Yassin Ramadan sanoi lehtien tänään julkaisemassa Saddamille osoitetussa kirjeessä.

Irak vetosi samaan aikaan myös Britanniaan, jotta se vetäisi pois tukensa Yhdysvaltain suunnitelmilta. Irakilaisviranomaisten arvioitiin näin pyrkivän hyödyntämään Britanniassa kasvavaa sotatoimien vastustamista.

-Kukaan ei tue Yhdysvaltoja, paitsi Britannia, Irakin Britannian-lähettiläs Mudhafar Amin sanoi ja korosti, että briteillä on myös eniten vaikutusvaltaa amerikkalaisiin. Guardian-lehden mukaan Amin sanoi, että Irakin ulkoministeri Naji Sabri on valmis matkustamaan Britanniaan neuvottelemaan asiasta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat