EU-velvoite nostaa sähkön hintaa

Syynä on uusiutuvien energialähteiden käytön lisääminen EU:ssa. Suomi on saamassa suuremman velvoitteen kuin haluaa. Ongelmia on luvassa kaikille muillekin EU-maille.

Suomi on saamassa EU:lta suuremman velvoitteen uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiseen kuin mitä olisi halunnut. Velvoite tulee nostamaan sähkön hintaa, koska muun muassa tuulivoiman massiivinen lisääminen ei onnistu ilman miljardiluokan tukea. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) varoittaa, että ilmastonmuutoksen nimissä tehtävä energiauudistus tulee myös hidastamaan Suomen talouskasvua.

EU-maat ovat päättäneet, että vuonna 2020 Euroopan loppukäyttöenergiasta 20 prosenttia tuotetaan mm. tuulella ja puulla eli uusiutuvilla energiavaroilla. Keskimääräinen lisäys maata kohden olisi 11,5 prosenttia. Erot nykytilanteessa ovat kuitenkin suuria. Suomen energiasta jo nyt lähes 29 prosenttia on uusiutuvaa, kun esimerkiksi Britanniassa sen osuus on vain pari-kolme prosenttia.

Silti Suomen tavoite vain 7 prosenttiyksikön lisäyksestä ei riitä EU:n komissiolle. MTV:n uutisten tietojen mukaan komissio aikoo esittää Suomelle 10-11,5 prosenttiyksikön lisäystä.

Velvoite aiotaan täyttää lisäämällä puu- ja tuulienergian käyttöä. Kumpikaan ei kannata ilman tukiaisia.

Toinen vaihtoehto on kohottaa sähkön hintaa. Sähkön hinta voi nousta jopa kymmeniä prosentteja, lopulta ehkä jopa tuplaantua. Velvoitteiden arvioidaan vaikuttavan myös Suomen työllisyyteen ja talouskasvuun.

- Se merkitsee lähes prosenttiyksikön suuruista miinusmerkkiä kansantuotteen vuositasolle 2010-luvulla, kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen pelkää.

Ongelmia on luvassa kaikille EU-maille. Armoton jälkipeli alkaakin varmasti heti, kun komissio tammikuun lopulla julkistaa uusiutuvan energian maakohtaiset velvoitekiintiöt.

Lue myös:

    Uusimmat