Mainos

EU varustautuu lintuinfluenssan leviämiseen

Lintuinfluenssaa on todettu nyt kuudessa EU-maassa. Itävallan terveysministeri kutsui EU:n terveysministerit Wieniin ensi perjantaiksi keskustelemaan lintuinfluenssan pysäyttämisestä.

Lintuinfluenssan todettiin tänään levinneen myös Manner-Saksaan. Virusta havaittiin kahdessa luonnonvaraisessa linnussa Itämeren rannalla Pommerissa. Tartuntoja on ilmennyt aiemmin Rügenin saarella, jossa kymmenien vesilintujen tiedetään kantaneen H5N1-virusta.

Lisäksi Ranskassa varmistui eilen maan ensimmäinen H5N1-tartunta kuolleella sorsalla. Ranska on kuudes EU-maa, josta on löytynyt lintuinfluenssan vaarallista tyyppiä. Tartuntoja on ilmennyt myös Itävallassa, Kreikassa, Italiassa ja Sloveniassa.

Itävallan terveysministeri Maria Rauch-Kallat kutsui EU:n terveysministerit Wieniin ensi perjantaiksi keskustelemaan lintuinfluenssan pysäyttämisestä. Kokoukseen pyydettiin ministereitä myös Turkista, Bulgariasta, Kroatiasta ja Romaniasta. Rauch-Kallat ilmoitti toivovansa, että myös YK:n asiantuntijat osallistuisivat tapaamiseen.

Rauch-Kallat määräsi, että kaikki siipikarja on siirrettävä sisätiloihin koko Itävallassa. Lintuinfluenssaa on löydetty muun muassa joutsenista läheltä Wieniä ja Etelä-Itävallasta.

EU:n maatalousministerit keskustelevat maanantaina siipikarjantuottajien ahdingosta. Siipikarjanlihan myynti on romahtanut muun muassa Italiassa 70 prosenttia, 40-50 prosenttia Kreikassa ja 15 prosenttia Ranskassa.

Tauti jatkaa leviämistä myös EU:n ulkopuolella. Romaniassa kerrottiin lintuinfluenssan levinneen jälleen uusille alueille Mustanmeren rannikolla. Kairossa Egyptissä puolestaan eläintarha jouduttiin sulkemaan, kun H5N1-virus oli tappanut yli 80 eläintarhalintua.

Sen sijaan Intiassa huokaistiin helpotuksesta, kun laboratoriotestit osoittivat, että perjantaina kuollut siipikarjan kasvattaja ei menehtynytkään lintuinfluenssaan.

(MTV3-STT-APA-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 19.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.