Mainos

EU varoitti Suomea päästökaupan myöhästyttämisestä

Direktiivin olisi pitänyt panna käytäntöön jo 31. joulukuuta vuonna 2003.

Euroopan unionin komissio on varoittanut Suomea siitä, että se ei ole pannut riittävän nopeasti täytäntöön kaikkia EU:n päästökaupan toimia. Komissio antoi Suomen lisäksi kirjallisen varoituksen kymmenelle muulle jäsenmaalle siitä syystä, että ne eivät ole siirtäneet päästökauppadirektiiviä osaksi kansallista lainsäädäntöään.

Suomen osalta tilanne on kuitenkin hoidossa, sillä eduskunta hyväksyi päästökauppalain kesäkuun lopussa. Laki tulee todennäköisesti voimaan elokuussa, joten kun EU-komissio seuraavan kerran syyskuussa palaa päästökauppasäädösten toteuttamiseen jäsenmaissa, ei Suomen osalta liene enää ongelmia.

Tänään tehty päätös tarkoittaa sitä, että yli 5000 yritystä saa päästökauppaoikeudet 25 EU-maassa. Yhteensä laitoksia on 12 000.

Kansallisissa jakosuunnitelmissa määritellään hiilidioksidin päästöoikeudet, jotka jäsenvaltiot aikovat jakaa runsaasti energiaa käyttävien teollisuuslaitosten kesken. Päästökauppa on tarkoitus aloittaa tammikuussa 2005. Päästökaupan taustalla on se, että Euroopan unioni on Kioton ilmastosopimuksessa sitoutunut vähentämään hiilidioksidipäästöjä kahdeksalla prosentilla vuoden 1990 tasosta vuoteen 2012 mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.