Mainos

EU varoitti Milosevicia Kosovon selkkauksesta

EU vaati tänään Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia palauttamaan Kosovon albaaneille autonomisen aseman. Unionin mukaan Jugoslavia voi unohtaa paremmat taloussuhteet EU:n kanssa, jos asialle ei tehdä mitään.

-Milosevicin on ryhdyttävä vuoropuheluun rauhasta Kosovon albanialaisten kanssa...ja palautettava alueen itsehallinto, sanoi ulkosuhteista vastaava komissaari Hans van den Broek. Van den Broekin mukaan Milosevicilla on valta rauhoittaa Kosovon eteläinen maakunta neuvotteluteitse. -Milosevicilla on tässä hyvin suuri vastuu, van den Broek sanoi.

Ainakin 20 ihmistä sai viikonvaihteessa surmansa tuoreissa väkivaltaisuuksissa Kosovossa. Yhteenotot synnyttivät Kosovon pääkaupungissa Pristinassa joukkomielenosoituksia, jotka poliisi hajotti kyynelkaasulla ja vesitykeillä.

Britannia patisti neuvotteluihin

EU:n tämän hetkisen puheenjohtajamaan, Britannian, ulkoministerin Robin Cookin oli määrä vierailla tänään Jugoslaviassa keskustelemassa kriisistä paikallisten viranomaisten kanssa. Britannia julkaisi aiemmin päivällä vetoomuksen, jossa se kehotti osapuolia selvittämään erimielisyytensä neuvotteluilla. Brysselissä tänään vieraillut Jugoslavian kauppaministeri Borislav Vukovic totesi, että Jugoslavian hallitus haluaa jatkaa "avointa ja rakentavaa vuoropuhelua" Kosovon albanialaisten kanssa pian.

Sadat albanialaiset osoittivat samaan aikaan mieltään EU:n ministerineuvoston rakennuksen ulkopuolella huutaen Milosevicin vastaisia iskulauseita. Milosevic riisti vuonna 1989 ollessaan Serbian presidentti itsehallinnon Kosovolta, mikä sai aikaan voimakasta vastustusta Kosovon albanialaisenemmistöiseltä väestöltä.

Halonen tapaa Jugoslavian johtoa

Ulkoministeri Tarja Halonen on parhaillaan vierailulla Jugoslaviassa. Hän tapasi tänään ulkoministeri Zivadin Jovanovicin, ja huomenna hänen on määrä tavata presidentti Milosevic.

Keskustelujen pääaiheina ovat Kosovon tilanne ja Bosnian rauhansopimuksen toteutuminen käytännössä. Halonen palaa Suomeen huomenna tavattuaan kotimatkalla Unkarin ulkoministerin Lazslo Kovacsin Budapestissa.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.