Mainos

EU varoitti Israelia kovista otteista

Euroopan unioni on huolissaan Israelin viimeaikaisista toimista palestiinalaisia kohtaan. EU:n puheenjohtajamaan Luxemburgin pääministeri Jacques Poos sanoi, että EU aikoo ilmaista huolensa Israelin ulkoministerille David Levylle.

-EU on päättänyt pyytää Tel Avivissa olevaa edustajaansa ilmaisemaan huolensa Israelin ulkoministerille Levylle, Poos sanoi palestiinalaisten presidentille Jasser Arafatille lähettämässään kirjeessä.

Israel ryhtyi miehittämillään alueilla jyrkkiin vastatoimiin Jerusalemin tuhoisan pommi-iskun jälkeen. Länsiranta ja Gazan alue suljettiin ja rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa keskeytettiin.

Tuhannet miehitettyjen alueiden asukkaat eivät päässeet työpaikoilleen Israelin puolelle, ja pankki- ja liiketoiminta alueiden kanssa katkesi. Näiden toimien jälkeen Arafat kirjoitti Poosille ja pyysi tätä painostamaan Israelia helpottamaan sulkua. Poosin kirje oli vastaus Arafatille.

Pommi-isku aiheutti kiivaan sanasodan Israelin ja palestiinalaisten välillä. Arafat kutsui alueiden sulkua sodanjulistukseksi ja kehotti palestiinalaisia valmistautumaan pahimpaan. Israel puolestaan uhkasi vielä jyrkemmillä toimilla, jollei Arafat saa väestöään kuriin.

EU on Yhdysvaltain ohella pyrkinyt välittämään Lähi-idän kriisissä. Yhdysvallat on jo aiemmin kehottanut osapuolia aloittamaan uudelleen rauhanneuvottelut.

Israelilaiset haluavat rauhaa ja palestiinalaisten eristämistä

Kaksi kolmannesta israelilaisista kannattaa rauhanneuvottelujen jatkamista palestiinalaisten kanssa, ilmeni tänään julkaistusta mielipidekyselystä.

Yli 70 prosenttia israelilaista on kuitenkin samaan aikaan sitä mieltä, että pääosin palestiinalaisten asuttamien Länsirannan ja Gazan alueiden eristystä on jatkettava. Israelilaiset sulkivat alueet sen jälkeen, kun jerusalemilaisella torilla tehtiin viime viikolla itsemurhaisku, jossa kuoli 13 israelilaista.

Israel helpotti tänään hieman pakkotoimia avaamalla jalankulkijoille muutaman rajanylityspaikan, mutta piti muuten yhä voimassa tiukkoja rajoituksia palestiinalaisalueilla.

Palestiinalaiset syyttivät Israelia siitä, välitöntä apua tarvitsevat ihmiset menehtyvät, kun heidän ei anneta ylittää rajaa. Israelilaiset sanoivat päästävänsä kaikki välttämättömät kuljetukset sulun läpi.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.