Mainos

EU varoittaa: Lähes kolmannes jouluvaloista vaarallisia

Turvatekniikan keskus Tukes kummastelee EU-komission selvitystä jouluvalojen vaarallisuudesta. Komissio varoitti tänään, että lähes kolmannes EU:ssa myynnissä olevista jouluvaloista voi aiheuttaa tulipalon tai sähköiskun. Tukes pitää Suomessa myynnissä olevia valoja pääosin turvallisina.

Komission mukaan jouluvalojen johdot saattavat esimerkiksi olla liian ohuita kuljettamaansa sähkövirtaa varten, mikä lisää ylikuumenemisen ja tulipalon vaaraa. Myös johtojen kiinnitykset saattavat olla puutteellisia, mikä voi aiheuttaa sähköiskun. Niin ikään puutteita saattaa olla eristeissä ja pistokkeissa.

Komissio suosittelee välttämään epäilyttävien tai heikkolaatuisten jouluvalojen käyttöä. Jouluvalot tulisi komission mukaan ostaa tunnetuilta kauppiailta, jotka valvovat myymiensä tuotteiden laatua. Lisäksi komissio suosittelee, ettei jouluvaloja jätetä päälle nukkumaan mentäessä tai kodista poistuttaessa.

Komission raportti perustuu viidessä jäsenmaassa - Hollannissa, Saksassa, Slovakiassa, Sloveniassa ja Unkarissa - vuosina 2007-09 toteutettuun markkinavalvontahankkeeseen, jonka yhteydessä tutkittiin 196 erihintaista valosarjaa.

Suomi ei mukana tutkimuksessa

Suomi ei ollut tutkimusmaiden joukossa, mutta kuluttaja-asioista vastaavan komissaarin Meglena Kunevan mukaan selvityksen tulokset ovat yleistettävissä kaikkiin EU-maihin.

Kunevan mukaan jouluvalovalmistajilla on kova paine valmistaa valoja mahdollisimman halvalla, sillä kuluttajat eivät useinkaan halua uhrata suuria summia tilapäisiin koristeisiin. Tämän seurauksena turvallisuusstandardeja rikotaan usein räikeästi.

Jäsenvaltioiden viranomaisten ja yritysten on Kunevan mukaan lisättävä ponnistuksiaan, jotta vaarallisten tuotteiden pääsy markkinoille estetään.

- Myös kuluttajien on pyrittävä minimoimaan turvallisuusriskit ja oltava valppaina ja varuillaan. Tällä tavoin kaikki voivat nauttia turvallisesti joulusta, Kuneva sanoi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

Turvatekniikan keskus Tukesissa komission lukuihin suhtaudutaan varauksella. Vaikkei kausivalojen laatu usein päätä huimaa, pitää turvallisuusinsinööri Olli Tiainen niitä kuitenkin yleisesti ottaen varsin turvallisina. Varsinkin kuumenemisongelmaa Tiainen pitää outona. Laitteet ovat yleensä niin pienitehoisia, etteivät hennotkaan johdot pääse käryämään.

- Testeissä ongelmana on yleensä se, että johdot eivät vedettäessä pysy kiinni liitoksissaan, Tiainen kertoo.

Vastuu turvallisuudesta valmistajalla ja myyjällä

Markkinoilla liikkuvia tuotteita ei enää ennakkotarkasteta Tukesissa, vaan niiden laadunvalvonta perustuu pääasiassa valmistajan ja myyjän omaan aktiivisuuteen. Tukes ottaa tuotteita testiin vasta markkinoilta. Vain epäilyttävät tapaukset tutkitaan tarkemmin.

- Jos laite on kestävä ja sen johdossa on kaksikertainen eristys, sitä ei testata, Tiainen sanoo.

Tiainen pitää komission arvioita jouluvalojen puutteista korkeana. Vaikka vuosittain epäilyttäviä valoja poistetaankin myynnistä, hän arvioi tilanteen pysyneen viime vuosina melko vakiona.

Vakavammista jouluvaloihin liittyneistä vahingoista Tiainen ei muista viime vuosina kuulleensa. Kuluttajat osaavat yleensä palauttaa selvästi virheelliset tuotteet kauppaan. Vaarallisimpia ovat pöydällä pidettävät sähkökyntteliköt, jotka voivat kaatuessaan joutua osittain oikosulkuun ja ylikuumentua, jolloin ne saattavat sytyttää verhoja tai papereita tuleen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.