EU vapauttamassa rajat ylittävän kilpailun

Kompromissiesitys jättää kuitenkin lakipaketin ulkopuolelle useita palveluita ja EU:n komissio joutuukin tekemään kevään aikana uuden esityksen.

EU:n parlamentti on hyväksynyt kaksi tuntia kestäneiden äänestysten jälkeen pohjaraamin kiistellylle direktiiville, jonka on määrä vapauttaa palveluja rajan ylittävään kilpailuun unionin sisämarkkinoilla.

Ranskan Strasbourgin täysistunnossa äänin 394-215 lopulta hyväksytty kompromissi muuttaa rajusti EU:n komission alkuperäistä ehdotusta, jonka tavoitteena oli päästää palvelut laajaan kilpailuun byrokratiaa ja kansallisia suojia karsimalla.

- Parlamentti teki komission esitykseen menestyksekkäästi perustavaa laatua olevia muutoksia, joiden avulla ihmiset ja työpaikat asetetaan etusijalle, luonnehti palvelumietinnön parlamentille laatinut Evelyne Gebhardt. Saksalainen Gebhardt kuuluu sosialistiryhmään.

Gebhardtin mukaan lain piiriin nyt jätetyt toimialat liittyvät valtaosin kaupallisiin palveluihin. Vastaavasti yleishyödylliset palvelut on käytännössä rajattu direktiivin ulkopuolelle.

Terveyspalveluista epäselvyyttä

Parlamentti haluaa ulottaa lakiin muun muassa rakennusalan, vähittäiskaupan, matkailun, ravitsemusliikkeet, huoltoasemat, metsäalan sekä ympäristöpalvelut.

Ruumiitkin saisivat liikkua vapaasti, jotta vieraassa maassa kuolleita ei tarvitsi vaihtaa seuraavaan hautausautoon aina rajalle tultaessa.

Yksityisistä terveyspalveluista nousi riita äänestysten jälkeen. Parlamentin konservatiivien mielestä ne äänestettiin lakiin mukaan ja alkuun kantaa tukivat myös eräät sosialistit. Myöhemmin kuitenkin sosialistileiristä väitettiin tiukasti, että kaikki terveyspalvelut on karsittu. Juristit saavat nyt pohtia, kuka on oikeassa.

Direktiivin ulkopuolelle jäävien alojen lista on pitkä. Sillä ovat muun muassa ainakin julkiset terveyspalvelut ja lisäksi sosiaalipalvelut, rahapelit, kuljetukset, satamat, taksit, ambulanssit, verotus, vuokratyöfirmat sekä turva- ja oikeudelliset palvelut.

Kompromissin tieltä siivottiin pahinta närää nostattanut alkuperämaakäsite - ainakin sanana. Sen idea karkeasti oli, että toisessa maassa palveluja ja palvelutyövoimaa kauppaava yritys saisi pelata oman kotimaansa lakien mukaan. Nyt hyväksytyn tekstin perusteella kaikkien olisi mukauduttava toimintamaan sääntöihin.

Toisaalta sekä konservatiivi- että sosialistileiristä vahvistettiin, että ainakin määräaikaisesti lähetetyt työntekijät voitaneen pitää lähettäjäyrityksen kotimaan lakien piirissä.

Suomalaismepit tyytyväisiä

Valtaosa suomalaista europarlamentaarikoista ilmaisi tyytyväisyytensä kompromissiin. Kompromissin takana olivat ainakin kokoomuksen, keskustan ja sosiaalidemokraattien edustajat.

Myös EU:n komissio lienee kohtuullisen ilahtunut, kun yksi kiistellyimmistä lakialoitteista nytkähti liikkeelle. Raju sisällön muokkaus ei harmittanut sisämarkkinakomissaaria Charlie McCreevya, joka arveli kompromissin olevan hyvä pohja jatkotyölle.

Komissio antaa uuden esityksen huhtikuussa. Sen on luvattu rakentuvan tukevasti parlamentin näkemyksille.

EU:n puheenjohtajamaa Itävalta yrittää saada poliittisen yhteisymmärryksen kesäkuun loppuun mennessä, jolloin Suomi pääsisi omalla vetokaudellaan hiomaan lain yksityiskohdat lopulliseen kuosiin.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.02.2006)

Palveludirektiivi synnytti tulkintariidan

(Kymmenen uutiset 16.02.2006)

Lue myös:

    Uusimmat