Mainos

EU valmistautuu maailmankauppaneuvotteluihin

Euroopan unionin kauppaministerit pohjustavat tänään tulevaa WTO-kierrosta Italian Firenzessä. Kokousta johtavan ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin mukaan avoinna on useita asiakohtia. Sasin mukaan vaikeimpia teemoja ovat työelämän normit, ympäristökysymykset ja maatalousasiat.
Avoimia kohtia on Sasin mukaan yhteensä 6-8.
-Niitä on kuitenkin hiottu pitkälle, eivätkä näkemyserot ole kauhean suuria, Sasi sanoi tänä aamuna ennen kokouksen alkamista.

Kokous valmistelee WTO-kierrokselle unionin linjausta, joka on määrä hyväksyä EU:n ulkoministerien kokouksessa 11. lokakuuta Luxemburgissa. Firenzessä Suomen tavoite EU:n puheenjohtajana on viimeistellä mandaattia neuvotteluihin.
-Tarkoitus on päästä niin pitkälle kuin mahdollista, Sasi totesi.

Sasin mukaan on välttämätöntä, että EU:n linja neuvotteluissa selviää ajoissa. Kokouksen tarkoitus on täsmentää aihealueita tarkemmin ja päättää, mihin suuntaan niitä halutaan viedä. WTO-kierros eli neuvottelut maailmankaupan kehittämiseksi on tarkoitus polkaista käyntiin Seattlessa marras-joulukuun vaihteessa. Varsinaiset neuvottelut alkavat ensi vuoden alussa. WTO-kierrosta, jota kutsutaan myös Millennium Roundiksi, pohditaan edelleen viikon kuluttua EU:n ja Kaakkois-Aasian Asean-maiden kokouksessa Berliinissä.

Thaimaan kauppaministeri, Maailman kauppajärjestön WTO:n johtajuudesta myöhemmin vastaava Supachai Panitchpakdi sanoi tänään Asean-maiden haluavan selvittää, estävätkö teollisuusmaiden vientituet kehitysmaiden kilpailuedellytyksiä. Uutistoimisto AFP:n siteeraama Supachai puhui Asean-kokouksessa Singaporessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.