Mainos

EU valmistautuu maailmankauppaneuvotteluihin

Euroopan unionin kauppaministerit pohjustavat tänään tulevaa WTO-kierrosta Italian Firenzessä. Kokousta johtavan ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin mukaan avoinna on useita asiakohtia. Sasin mukaan vaikeimpia teemoja ovat työelämän normit, ympäristökysymykset ja maatalousasiat.
Avoimia kohtia on Sasin mukaan yhteensä 6-8.
-Niitä on kuitenkin hiottu pitkälle, eivätkä näkemyserot ole kauhean suuria, Sasi sanoi tänä aamuna ennen kokouksen alkamista.

Kokous valmistelee WTO-kierrokselle unionin linjausta, joka on määrä hyväksyä EU:n ulkoministerien kokouksessa 11. lokakuuta Luxemburgissa. Firenzessä Suomen tavoite EU:n puheenjohtajana on viimeistellä mandaattia neuvotteluihin.
-Tarkoitus on päästä niin pitkälle kuin mahdollista, Sasi totesi.

Sasin mukaan on välttämätöntä, että EU:n linja neuvotteluissa selviää ajoissa. Kokouksen tarkoitus on täsmentää aihealueita tarkemmin ja päättää, mihin suuntaan niitä halutaan viedä. WTO-kierros eli neuvottelut maailmankaupan kehittämiseksi on tarkoitus polkaista käyntiin Seattlessa marras-joulukuun vaihteessa. Varsinaiset neuvottelut alkavat ensi vuoden alussa. WTO-kierrosta, jota kutsutaan myös Millennium Roundiksi, pohditaan edelleen viikon kuluttua EU:n ja Kaakkois-Aasian Asean-maiden kokouksessa Berliinissä.

Thaimaan kauppaministeri, Maailman kauppajärjestön WTO:n johtajuudesta myöhemmin vastaava Supachai Panitchpakdi sanoi tänään Asean-maiden haluavan selvittää, estävätkö teollisuusmaiden vientituet kehitysmaiden kilpailuedellytyksiä. Uutistoimisto AFP:n siteeraama Supachai puhui Asean-kokouksessa Singaporessa.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja