Mainos

EU väläyttää Serbialle viisumivapautta sopivasti vaalien alla

Viisumineuvottelut vauhdittanevat istuvan presidentin, EU-myönteisen Boris Tadicin kampanjaa.

Euroopan unioni on tarjonnut Serbialle neuvotteluja viisumivapaudesta juuri Serbian presidentinvaalien alla.

Sisäasioista vastaavan komissaarin Franco Frattinin mukaan neuvotteluavaus osoittaa, että Serbialla on eurooppalainen tulevaisuus.

Komission ilmoituksen ajoitus herätti tänään tuoreeltaan keskustelua. Serbiassa järjestetään sunnuntaina presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Vaaleja pidetään EU-myönteisten ja kansallismielisten taistona.

Viisumineuvottelut voivat osaltaan vauhdittaa istuvan presidentin, EU-myönteisen Boris Tadicin kampanjaa.

EU tukee Tadicia

EU toivoo kulisseissa selvästi Tadicin voittoa. Hänen pahin vastustajansa on kansallismielinen radikaali Tomislav Nikolic, joka vastustaa muun muassa Kosovon itsenäistymistä paljon Tadicia äänekkäämmin.

Viisumineuvottelujen kaavailtu avaus on 30. tammikuuta. Serbian vaalien ratkaiseva kierros järjestetään vain kolme päivää myöhemmin.

Tavallisille serbialaisille viisumivapaus on ollut merkittävä tavoite. Nykyisin useita kymmeniä euroja maksava viisumi on ollut monille paitsi liian kallis myös vaivalloinen hakea.

Komissio yritti osaltaan vaimentaa epäilyjä ajoituksen poliittisuudesta. Komissio lupasi Serbialle jo viime vuonna, että neuvottelut viisumivapaudesta yritetään avata mahdollisimman nopeasti.

Yhteistyösopimus jäänee vaalien yli

Sen sijaan Serbian ja EU:n yhteistyösopimusta tuskin saadaan allekirjoitettua ennen vaalien ratkaisevaa kierrosta. Sopimuksen hyväksyminen on ollut jäissä, koska Serbia ei ole tehnyt täyttä yhteistyötä Haagin sotarikostuomioistuimen kanssa.

Haagin uusi pääsyyttäjä Serge Brammertz keskusteli tilanteesta tänään Brysselissä EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan sekä laajentumiskomissaarin Olli Rehnin kanssa.

Uutistoimistojen lainaamien lähteiden mukaan Brammertz aikoo arvioida Serbian yhteistyötä uudestaan vasta helmikuussa, kun hän on ehtinyt vierailla Serbiassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.